Kinesisk kritikk mot Forskningsrådet

- Overraskende, sier jus-professor.

NY STRATEGI: Forskningsrådet arbeider med en forskningsstrategi for Ny-Ålesund. De har blant annet mottatt høringsinnspill fra de kinesiske forskerne på stedet, og de vil helst ikke at noen legger seg opp i hvordan de forsker.
Publisert

I Forskningsrådets arbeid med å utarbeide en ny forskningsstrategi for Ny-Ålesund, har de mottatt overraskende krass kritikk fra Kina. Verdens mest folkerike land er til stede i Ny-Ålesund, og er ett av flere land som har kommet med høringsinnspill til den nye strategien.

«Vi er ikke komfortable med slike mekanismer som åpenbart er mangel på en internasjonal avgjørelsesprosess», skriver kineserne i høringsuttalelsen sin.


Forskerne ved The Chinese Arctic Yellow River Station ser helst at ingen skal mene noe om hva de skal forske på. Ved Ny-Ålesund forskes det på klimaendringer, og en rekke ministere har vært på besøk for å se på aktivitetene som foregår der.

Det er Universtitetsavisa.no som først omtalte denne saken.

Kineserne mener Svalbardtraktaten gir alle parter like rettigheter til forskning på Svalbard.

– Det er interessant at Kina kommer med høringsuttalelse, viser til Svalbardtraktaten og går så spesifikt inn i den. Det er også overraskende, med tanke på at Kina ikke tidligere har engasjert seg i politikken på Svalbard på denne måten, sier Geir Ulfstein, professor ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo.

Kineserne er også kritiske til Polarinstituttets rolle som vert, og at instituttet skal koordinere forskningsaktiviteten i Ny-Ålesund. De mener også det er upassende at et institutt fra ett bestemt land skal spille en rolle i koordineringen, og mener det vil være bedre om NySMAC koordinerer forskningsaktivitetene.NySMAC står for Ny-Ålesund Science Managers Committee.

KINESISK: Inngangspartiet ved den kinesiske forskningsstasjonen i Ny-Ålesund, Arctic Yellow River Station.
Powered by Labrador CMS