«Jeg prøvde så godt jeg kunne å være snill»

Magnus på 8 år forklarer gruvenissen hvordan det har gått siden sist, før han ønsker seg 15 forskjellige ting, deriblant en salongrifle.

MYE Å GÅ GJENNOM: Gruvenissen har det travelt før jul hvert år. Hundrevis av barn, og noen voksne, legger sine ønskelister i postkassen hans nedenfor Gruve 2b.
Publisert
POSTMOTTAK: Gruvenissen tar i mot sin post her, nedenfor nedlagte Gruve 2b.

Barn som vokser opp i Longyearbyen får et litt annet forhold til julenissen enn barn andre steder. Selv om vi bor nærmere julenissens egentlige hjem på Nordpolen, forholder vi oss til Gruve 2b-nissen, eller Gruvenissen som han også kalles. Veldig mange lokale barn (og noen voksne) legger hvert år sin ønskeliste i postkassen under den gamle gruva.

Av aviser er det kun Svalbardposten som har kontakt med Gruvenissen. I år som tidligere år har han latt oss få en titt på den store mengden med ønskelister som han har fått inn.

Milliarder

Noen har store ønsker, andre har små. Vi begynner med Sebastian som ønsker seg en fjernstyrt pick-up av typen Ford. Sammen med mange andre gutter har han lyst på noe som heter Chuck Buddy også. En veldig, veldig, veldig lang nisselue er også noe Sebastian har lyst på, pluss «ti flax-lodd på 850 millioner».

Det skulle bli ganske nøyaktig 8,5 milliarder til sammen…

Opphengt

Det er tydelig at det er en del barn som for tiden har «dilla» på et eller annet. Kjersti er veldig opptatt av enhjørninger for tiden. I sin ønskeliste ber hun om å få stor enhjørningsbamse, enhjørningstøfler, enhjørnings-onepiece, enhjørningsdeksel til iPhone 6, enhjørnings-powerbank, toalettmappe (helst med enhjørning), enhjørnings-kopp, og enhjørnings sengetøy.

SNAKKENDE KATT: Amanda og Aurora har slått seg sammen om å ønske seg en katt som snakker.

Lotte er glad i Elsa-effekter:
«Kjære julenissen. Alle barna blir kjempeglade når du kommer. Jeg ønsker meg tegneblyanter med Elsa på, Elsa-tusjer, Elsa-dokke, vinterlue med Elsa på, prinsessekrone, prinsessedokke og alle prinsesse-ting.»

Brev fra idol

Etter det Svalbardposten erfarer har Carina begynt å gå på ski. Hun bryr seg ikke nevneverdig om at Petter Northug nå har lagt opp, for hun har et annet idol. Hun ser så opp til Johannes Høsflot Klæbo at hele ønsket hennes dreier seg om dette.
«Det eneste jeg vil ha er et brev fra Johannes Høsflot Klæbo. Please.»
Vedlagt har hun laget en tegning til nissen av seg selv og idolet fra Trondheim.

SKI-IDOL: Carina vil ha et brev fra Johannes Høsflot Klæbo.

Hva tror du?

Vi nevnte Magnus (8) i innledningen. Han gir en statusrapport, og stiller et retorisk spørsmål før han kommer til saken.
«Kjære julenissen. Jeg prøvde så godt jeg kunne å være snill i hele år. Tror du jeg fortjener gaver?» Han har 15 ønsker, deriblant salongrifle, nerf, nerfskudd og nerfbombe.

Jevnaldrende Tom Isak gir ikke Gruve 2b-nissen så mye informasjon. Men han vet vel godt at det er overflødig siden nissen vet alt. Ønskene er til gjengjeld ganske beskjedne i selskap med unger med ønskelister på over 30 punkt, inkludert svindyrt datautstyr. Øverst på Tom Isaks ønskeliste står det rett og slett bare banan. Det burde være overkommelig, selv for en nisse som er ansatt i den smått pengelense bedriften Store Norske.

NERF-ØNSKER: Sebastian har tegnet julenissen på ønskelista si. Han ønsker seg i første rekke nerf-utstyr.

Bedre tider

Brevet fra Josefine traff Svalbardposten rett i hjertet. Vi vet ikke hvor gammel hun er, men hun har bare ett veldig overkommelig ønske:
«Til Grånissen. Jeg ønsker meg at Carmen ikke erter meg,» skriver hun og legger ved en fin tegning av en bondegård.

HJERTEKNUSER: Gruvenissen ble veldig glad da han fikk denne fine tegningen fra Josefine.

Nevnte Carmen er etter det Svalbardposten erfarer storesøsteren til Josefine. Det kan tenkes at gruvenissen har et spørsmål eller to å stille henne før det blir snakk om gaveutdeling på julaften. I tilfelle den samtalen går bra, og de to kommer til enighet, har Carmen lagt ved en ønskeliste som inneholder slim og brettspillet «Speak Out. Barn vs Foreldre».

Josefine ønsker seg altså bedre tider. Det gjør også studenten Luke. Materielle goder har han tydeligvis nok av, derfor gjør han sitt for å redde verden.
«Jeg er her i Longyearbyen for å studere meteorologi, fordi jeg vil forstå prosessene i atmosfæren slik at jeg kan bidra til å minimere klimaforndringene. Det ville være veldig ille hvis du og Rudolf i framtiden ikke kan bringe gaver til barn i jula på grunn av snømangel.»

Powered by Labrador CMS