Isbjørn klatret oppi båten

Da Jon Kristian Bø (54) og Dag Nilsen (63) kom tilbake fra tur, hadde båten deres fått besøk.

Dette var synet som møtte Jon Kristian Bø og Dag Nilsen da de kom tilbake fra tur på Fredheim fredag kveld. En isbjørn hadde svømt ut til, og klatret om bord i båten deres.
Publisert

– Det var en merkelig følelse å se at isbjørnen satt i båten. Det var både vakkert og skremmende samtidig, forteller Dag Nilsen.

Han anslår at de var bare 30 meter fra bjørnen, der de sto i fjæra like ved Fredheim på sørsiden av Sassenfjorden. Bjørnen så ut som den skulle hoppe i vannet hvert øyeblikk, så etter å ha tatt noen kjappe bilder, trakk mennene seg tilbake.

Dag Nilsen (t.v.) og Jon Kristian Bø forteller at møtet med isbjørnen var både vakkert og skremmende.

Ble overrasket

Det var fredag kveld at Bø og vennen Dag Nilsen, som er på besøk på Svalbard, seilte fra Longyearbyen til Sassenfjorden. Da de kom fram til Fredheim, ankret de opp båten, og tok seg til land ved hjelp av en gummibåt.

Turen gikk videre opp til Fjordnibba på det mennene forteller var en flott tur. Men da de kom tilbake, lå gummibåten «slaktet» i fjæra, med tydelige merker av klør og tenner.

– Vi skjønte at det hadde vært isbjørn her, og ble med en gang veldig årvåkne, sier Bø.

Mennene sto med ryggen mot vannet og speidet opp i terrenget for å se om de kunne få øye på noen bjørn. Tilfeldigvis snudde Bø seg og så mot båten som lå litt lenger ut.

– Da så jeg at bjørnen romsterte rundt i båten.

Isbjørnen rotet rundt i båten og ødela for betydelige verdier før den gikk i land igjen.

Ikke redde

I frykt for at isbjørnen skulle komme mot dem trakk Bø og Nilsen seg mot den gamle fangststasjonen til Hilmar Nøis på Fredheim. Bjørnen kom etter hvert i land, men gjorde ingen tegn til å komme farlig nær mennene. Bø skjøt på ett tidspunkt et knallskudd for å skremme bjørnen lenger vekk, men den virket ikke en gang å ense skuddet.

Mennene trakk seg tilbake til den gamle fangststasjonen på Fredheim. Her sitter Dag Nilsen på taket av huset for å forsøke å holde øye med isbjørnen.

Til slutt trakk den seg lenger opp i terrenget og bort fra mennene.

– Var dere redde på noe tidspunkt?

– Redd er vel kanskje ikke rette ordet, vi hadde jo både skremmemidler og skarpe skudd. Men man blir litt skjelven uansett, sier Jon Kristian Bø.

Raserte båten

Sysselmannen fikk beskjed om situasjonen som mennene befant seg i, men anså ikke at de var i nød. Derfor ble det ikke rykket ut. Da de etter hvert kom seg ut til båten, så de at den ikke gikk an å kjøre med.

– Isbjørnen hadde ødelagt det hydrauliske styresystemet på båten. Derfor gikk det ikke an å kjøre den tilbake til Longyearbyen, sier Bø, som eier båten. De ble etter hvert slept tilbake til Longyearbyen av en kjenning som kom forbi.

Bamsen hadde også satt tydelige spor etter seg andre steder på farkosten. Setene er revet opp, kalesjen er spjæret og ødelagt flere steder og varmeanlegget er i stykker. Dette kommer i tillegg til den ødelagte gummibåten.

Isbjørnen la igjen tydelige spor etter seg i båten.

Båteieren har ikke full oversikt ennå, men tar ikke de materielle ødeleggelsene så tungt.

– Slikt må man regne med kan skje når man bor i Arktis. Det er vi som er de fremmede her. Isbjørnen var her først, sier Bø.

– Det vil nok koste litt å reparere det som er ødelagt, men det kan erstattes. Det vi har fått ut av dette er en historie vi vil huske så lenge vi lever, sier Jon Kristian Bø og Dag Nilsen.

Powered by Labrador CMS