Smittevernoverlegen:

– Ingen karanteneregler for de som jobber med turistene

Smittevernoverlege ved Longyearbyen sykehus, Knut Selmer, sier at de ansatte i turistbransjen skal forholde seg som normalt, med tanke på karanteneregler.

Smittevernoverlege Knut Selmer mener at de som jobber tett på turistene i karantene ikke skal bekymre seg unødig.
Publisert

Dette innebærer at de skal fortsette i jobben så lenge de er symptomfrie.

– Vi har ingen grunn til å tro at de som er her nå er sykere eller har høyere risiko for å bli syke enn turister som har vært her de siste ukene. Det er ingen som trenger å være bekymret i jobben sin. Målet med tiltakene som er satt i gang er for å unngå nye bølger med turister, sier Selmer.

Longyearbyen sykehus har gitt beskjed til alle som hadde ordinære timeavtaler hos lege, tannlege og fysioterapeut om at timene utgår.

Les mer: Stopper turistene på fastlandet

– Hvis noen har akutt behov for tannlegetime, må de ta kontakt med sykehuset for å få en vurdering, sier avdelingsleder Bente Brataas.

Syke vil bli sendt ned

Samtidig opplyser smittevernoverlegen om at det fremdeles ikke er påvist koronasmitte i Longyearbyen. Man venter enda på et lite antall prøveresultater. Hvis det blir påvist smitte her, vil det jobbes for å få sendt de syke til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø så raskt det lar seg gjøre.

– Vi har kun ett rom som er egnet for slike pasienter, og hvis man får en smittet person vil man prøve å flytte pasienten til UNN så fort det lar seg gjøre. Den nasjonale planen er at all transport av korona-pasienter skal skje på land, men her er det ikke mulig. Det er heller ikke ønskelig å frakte dem med luftambulansen. Sannsynligvis vil de bli flyttet med et eget fly som er stasjonert i Oslo, sier Selmer.

Fornøyd med samarbeidet

Han er godt fornøyd med samarbeid mellom de forskjellige lokale aktørene. Det som skjer nå kom derfor ikke veldig overraskende.

– Jeg er imponert og veldig fornøyd med samarbeidet mellom Longyearbyen lokalstyre, Sysselmannen og lokale aktører. Vi har hatt flere forberedende møter, så det som skjer er ingen bombe – men det skjer brått. Ledere i bedriftene er også innforstått med det som skjer, sier han.

Les også: Første prøvesvar mottatt

Selmer mener likevel at det vil være rart om Longyearbyen blir helt skånet for koronaviruset.

– Men jo mer man holder seg til rådene, jo større er sjansene for at man ikke får det påvist her – eventuelt forsinker man i alle fall tiden det tar før det kommer, påpeker han.

Powered by Labrador CMS