I dag får du kjøpt dette i butikken
Svalbard Vann håpes å erstatte Ramlösa på Svalbard.
– I dag importerer vi slike vannprodukter fra fastlandet og utlandet, og det er jo tullskap, sier Robert Johansen ved Svalbard Bryggeri.
Bryggeriet har jobbet med å lage vannproduktet sitt en stund, og tanken var at det skulle ut på markedet tidligere. Men det har tatt lengre tid å lage etikett til produktet enn først antatt.
De som tror det er vanlig vann fra Isdammen i boksene, må tro om igjen. Svalbard Bryggeri har investert i utstyr som filtrerer vannet. Det ellers så skyhøye manganinnholdet i Longyearbyens vann er redusert til null. Filtreringssystemet gjør at jern og sulfat også er fjernet.
– I tillegg lar vi vannet gå gjennom en vannmykner, og så blir det UV-strålt, sier Johansen.
Den første ladningen av Svalbard Vann blir naturlig kullsyrevann. Sitrusvarianten av dette produktet, som mange foretrekker, skal produseres om ikke så lenge.
En fordel med å drikke Svalbard Vann framfor for eksempel vann av merker som Ramlösa og Farris, er saltinnhold.
– De andre merkene er kildevann som har et ganske høyt saltinnhold. Vårt vann er ikke tilsatt salt, sier Johansen.
Svalbard Bryggeri bruker utstyret som de ellers bruker til å produsere øl, til å lage vannet. Derfor har ikke investeringene vært veldig høye. Det betyr at det lokale, kullsyreholdige vannet, skal være konkurransedyktig på pris.