Hiver seg på fiskebølgen

Torskefeberen smitter over. Reiselivet håper på napp.

Frank Arvid Pettersen har vært ofte på sjøen denne høsten, og har aldri opplevd så godt fiske på Isfjorden.
Publisert

Onsdag annonserte reiselivsselskapet Spitsbergen travel oppstart av fiske for turister fra neste høst. Fisket foregår med polarcirkelboter og stort sett etter samme modell som på fastlandet, men med en grense på tre stortorsker per fisker.

Svalbardposten skrev i oktober om det eventyrlige fisket på Isfjorden, hvor lokale sportsfiskere halte opp så mye torsk de bare greide. Utenfor fyrlykta og innover mot Bjørndalen lå det tidvis mange båter om gangen.

– Hadde noen sagt dette til meg for noen år siden, hadde jeg ledd av dem. Det ville vært helt utenkelig. Det er nesten litt uvirkelig, sa Frank Arvid Pettersen til avisen 3. oktober.

LES OGSÅ: Torskefeberen herjer på Isfjorden

Blant dem som har vært ute og halt torsk er Hilde Fålun Strøm, produktsjef i reiselivsselskapet. Nå blir sportsfisket butikk.

– Endelig får flere enn oss fastboende glede seg over det fantastiske fisket her oppe. Dette er et enestående produkt, og en unik opplevelse, sier hun.

Temperaturendringer i havet har ført til at torsken har tatt seg opp ved Spitsbergen. Tidligere er det rapportert om godt fiske i 1870 og 1930-årene, før det igjen har kollapset.

Professor og marinbiolog Jørgen Berge mener klimaendringer spiller en vikrig rolle når torsken vender tilbake.

– Det er også ting som tyder på at fjordene på vestkysten av Svalbard har gjennomgått et slags regimeskifte, og at vi nok kommer til å se fjorder med lite sjøis og mye torsk i overskuelig fremtid. Spesielt vinterstid har vi de siste 10 årene sett at fjordene er varmere enn tidligere, fortalte han Svalbardposten tidlgiere i høst, etter å ha hørt om fangstene i Isfjorden.

Hilde Fålun Strøm håper det etterhvert blir lov å ta med seg filet til fastlandet. Graden av sukses gjenstår å se, men inntjeningspotensialet og ambisjonene er det ingenting å si på. For inntil videre; om gjestene vil spise fisken, kan de i tillegg betale kjøkkenet for å tilbrerede fangsten sin.

Powered by Labrador CMS