Snøskredet i Longyearbyen:

Her lå Anne begravd

Lenge lå Anne Kristin Jakobsen begravd i snøen inne på kjøkkenet mens hun slo på en mikrobølgeovn i håp om å bli funnet.

I dette hullet ble Anne Kristin Jakobsen funnet.
Publisert

Bildene fra kjøkkenet i huset viser all snøen som har trengt seg inn da et enormt snøskred løsnet fra fjellsiden av Sukkertoppen. Skredet slo inn i huset og Anne, som sto i morgenkåpen, ble fullstendig begravd.

"Det er kaos, alt er knust,
og hun slo og slo i mikrobølgeovnen
for å påkalle oppmerksomhet"

Full alarm

Inne i stua oppholdt samboeren Jan Olav Sæter seg ved vindusveggen som peker nedover, da huset ble truffet, mens sønnen (12) oppholdt seg i andre etasje. Jan Olav kom seg ut og fikk berget sønnen.

Det ble samtidig slått full alarm.

Skadene viser hvilke enorme krefter som har vært i sving.

- Hun lå nesten helt fastklemt. Det er kaos, alt er knust, og hun slo og slo i mikrobølgeovnen for å påkalle oppmerksomhet, forteller søskenbarnet Bent Jakobsen.

Når Svalbardposten snakker med ham, sitter han sammen med Anne Kristin Jakobsen på Longyearbyen sykehus.

Selv har hun ikke lyst til å snakke med mediene, men forteller gjennom søskenbarnet at det var en ubeskrivelig følelse, og at hun tenkte på mann og barn.

Redningsmannskapene jobber på spreng inne i boligen, som er fylt av snø.

- Katastrofeområde

Da redningsmannskapene kom til stedet, hørte de lyden av slagene fra snømassene inne i bolighuset, og greide å grave henne fram. Deretter ble hun brakt til sykehus.

Bent var i ferd med å rydde snø sammen med broren Frank da alarmen gikk.

- Hun hadde utrolig flaks. Du kjenner deg ikke igjen, det er et katastrofeområde. Husene er flyttet hulter til bulter, og andre er knust. Byen er fylt av snø. Jeg har aldri sett så mye snø i hele mitt liv her oppe, men heldigvis - når det skjedde - er været bra, slik at hjelpemannskapene får gjort jobben sin, forteller Frank Jakobsen, som var blant de første på stedet etter at raset hadde gått.

Det var et fullstendig kaos som møtte redningsmannskapene da de skulle hente ut Anne Kristin.

Brødrene sier rett ut at det er et under at det har gått bra.

- I det jeg kom ned og fikk utlevert spade kom de bærende ut med henne. Det står etter forholdene bra til. De har berget livet, sier Bent Jakobsen som har bodd mesteparten av livet i Longyearbyen.

Evakuerer

Situasjonen er fremdeles uoversiktlig. Nå har Sysselmannen opprettet et nødnummer for pårørende. Nummeret er 815 02 800.

Flere hus blir i tillegg evakuert i Vei 228 - nr 6 -16 og 15-21, vei 226 nr 10, 12 og 31 til og med 37, Vei 224 og Vei 222 nr 5-17. Det er den øverste husrekka mot fjellsiden der raset gikk. I tillegg skal det gamle sykehuset evakueres.
Nybyen er stengt ved Funken.

Det pågår samtidig en vurdering av om flere hus skal evakueres, opplyser Sysselmannen på sine nettsider.

Fire fly

Lufttransport opplyser at de sender tre ambulansefly til Longyearbyen. Det første av flyene er ventet å lande rundt klokka 15.

- To tatt av og den tredje skal ta av kvart over to, sa forretningsutvikler Hans-Arne Jensen i Lufttransport da Svalbardposten snakket med ham for en knapp time siden.

Selskapet har også tilbudt Dornier-maskiner med crew til å bistå.

I tillegg mellomlandet Norwegian i Tromsø for å ta med medisinsk personell og lavinehunder.

Det er også opprettet et pårørendesenter på ungdomsklubben og i kirken, mens evakuerte blir bedt om å møte opp på Rabalder på Kulturhuset.

Powered by Labrador CMS