Se video:

Her får du en smakebit på 17. mai-feiringen

Koronapandemien har også fått følger for årets 17. mai-feiring. Men det blir både flaggborg og korpsmusikk og litt til.

Velkommen til å se festforestillingen på nett 17. mai. Konferansier Frida Vestnes gir her en smakebit.
Publisert

Dagen starter som vanlig med salutt og flaggheising av speiderne ved Svalbard kirke. Så blir det blomsternedlegging av sokneprest Siv Limstrand på 22. juli-minnesmerket etterfulgt av bekransning av bautaene på Skjæringa av Bent Jakobsen og ved Huset av Frode Westby Thorstad. Longyearbyen storband spiller på disse stedene.

Kultur- og idrettssjef Are Nundal er ansvarlig for årets opplegg som er preget av avstands- og smittevernreglement.

– Mye blir annerledes, men vi forsøker å få til noe likevel, sier Nundal.

Alternativt tog

På formiddagen blir det først et musikalsk arrangement i Svalbard kirke med plass til maks 50 personer før blomsternedleggelse på Torget av sysselmann Kjerstin Askholt.

Etter det stiller toget opp samme sted. De som har fått tillatelse av smittevernlegen til å delta i toget er sysselmannen med påfølgende flaggborg. Så følger en drilltropp og Longyearbyen storband. Siden hverken skoleklasser, barnehager eller foreninger får delta i toget skal de synliggjøres av at noen bærer fanen deres i toget. Barn og voksne oppfordres til å stå langs ruten og delta i feiringen på den måten.

– Vi har prøvd å få til et barnetog, men det var ikke gjennomførbart med det smittevernregimet vi har nå, dessverre, sier kultursjefen.

Alle som skal gå i toget skal holde god avstand og ellers holde seg til smittevernreglene.

Festforestillingen i kulturhuset skal sendes direkte, men uten publikum i salen. Noen opptak er gjort på forhånd, av blant andre korene. Her er det Tundradundrene som blir filmet.

Festforestilling uten publikum

Etter toget blir det samling ute på idrettsplassen utenfor Longyearbyen skole. Der skal nasjonalsangen synges sammen med hele Norge. Der blir det også barnas 17. mai-tale og Svalbard Turn skal stå for leker for barna i forsvarlig smitteavstand.

På kvelden blir det festforestilling på kulturhuset uten publikum. Forestillingen skal sendes digitalt både på LL sine egne nettsider, LL sin Facebookside og Svalbardposten.

Der blir det tale for dagen av lokalstyreleder Arild Olsen, russetale og utdeling av Ungdommens kulturstipend og tyfusstatuetten.

Det blir også underholdning av byens kor og dansere.

– Det blir en annerledes festforestilling der mye er forhåndsprodusert. I tillegg har vi en helt ny konferansier. Det er Frida Vestnes, som var med på revyen og til daglig jobber på Svalsat, sier kultursjefen.

Skape stemning

Leder i 17. mai-komiteen i år er rektor på skolen, Frode Westby Thorstad.

– Jeg gleder meg veldig til 17. mai, selv om det blir en annerledes feiring enn vanlig. Tror det kommer til å bli veldig fint. Ser for meg at byens befolkning vil stille opp og at det blir en fin stemning i byen, selv om det blir litt rart. Vi er heldige som ikke har registrert smitte enda og at vi får til et arrangement som er tuftet på tradisjonen, men at vi tar de hensynene vi må ta. Så er jeg veldig glad for at vi får til en festforestilling på kvelden og at Tyfus og ungdommens kulturstipend blir delt ut som vanlig, sier han.

Powered by Labrador CMS