Hentet ut i god behold

Følget på 19 skiløpere ble hentet ut fra Akademikarbreen i dag med helikopter.

Skifølget fikk viktig utstyr ødelagt i vinden som oppsto på Akademikarbreen, og ba om å bli evakuert.
Publisert
Målet for turen var Svalbards høyeste fjell, Newtontoppen. Men i temperaturer på 30 minusgrader, ble det fort klart at følget ikke kom til å gå dit. De 19 ble hentet på Akademikarbreen lenger sør i dag, da vinden ble for sterk.

Det blåste sterkt i området, med vindstyrke på 26-27 sekundmeter. Sysselmannen var i området med to helikopter da det åpnet seg et vindu det gikk an å lande i.

– De første ble hentet klokken 13:18, og resten like etterpå. Alle er fløyet inn til Longyearbyen, og ingen av deltakerne er skadet. Alt utstyret ble stående igjen, da vi måtte prioriterer liv og helse, sier Per Andreassen hos Sysselmannen.

Følget på 3 guider og 16 norske turister ble fraktet ut til Philipbreen fredag før helga, og målet med turen var Newtontoppen, med hjemkomst neste lørdag.

Guide Brynjulf Eide i turselskapet Jarle Trå, forteller om hva som skjedde.

– Vi har hatt det kaldt det siste døgnet, med temperaturer ned mot 30 minusgrader. Derfor bestemte vi oss fort for å ikke gå nordover mot Newtontoppen, og heller dra i retning Longyearbyen for å gi opplevelser i det området. I går kveld ble det meldt vestlig vind, og vi la derfor leiren i ly for vindretningen på Akademikarbreen, forteller Eide og fortsetter:

– I dag tidlig var det relativt fint, etter at vi hadde hatt ei kald natt. Det blåste om lag 22 sekundmeter fra sør, og folk jobbet med teltene. Så dreide vinden i løpet av 25 minutter til nordøst, og vi målte vindstyrke opp mot 27 sekundmeter. Teltbarduner gikk tvers av på midten, og telt ble flerret opp. Utstyret var i ferd med å bli ødelagt for oss, sier Eide.

På forhånd hadde guiden ringt Sysselmannen og varslet om den potensielt farlige situasjonen følget var i. En time seinere ba han om å bli evakuert.

– Jeg har respekt for naturkreftene, og med et følge på i alt 19 personer tok jeg ingen sjanser, og jeg står for avgjørelsen om å be om evakuering. Vi brukte alle våre krefter på å holde de 19 teltplassene vi hadde igjen, sier Eide som belaget følget på at de måtte vente på skuterevakuering.

– I det været trodde jeg ikke at helikopterlanding ble mulig, og jeg så for meg at vi måtte vente ei stund. Men det gikk. Alt nødutstyret fungerte og alt står bra til med de som var med i følget, sier Brynjulf Eide.

Powered by Labrador CMS