Fant død isbjørn på strandrydding

Svalbard folkehøgskole har fått 650.000 kroner i støtte fra Handelens miljøfond til å rydde strender på Svalbard.

Det mest eksotiske funnet?
Publisert

Søndag, mandag og tirsdag denne uken har 66 av skolens elever vært på strandryddingstokt.

– Det er overraskende mye forskjellig søppel i naturen på Svalbard. Shampoflasker, knuste plastbiter, tau, Q-tips. Jeg blir ikke overrasket lenger, sier lærer ved forskerlinjen på Svalbard folkehøgskole Eike Stübner.

Lærer ved forskerspirelinjen på Svalbard folkehøgskole, Eike Stübner, tar med seg 66 elever på strandrydding denne uken.

Utfordrende og kostbart

De ryddet i Hiorthhamn, Coles Bay, Billefjorden og Grønfjorden. Planen var å rydde rundt Gipsvika og Gåsøyene i tillegg, men været gjorde det vanskelig.

Elevene ryddet rundt Coles Bay, Billefjorden og Grønfjorden.

Stübner er takknemlig for støtten de har fått til prosjektet.

– Det er utfordrende å rydde strendene her oppe. Det krever en del midler til transport, fordi det ikke finnes mye veier her. Dermed er vi fullstendig avhengige av båt. Vi må også ha været på vår side, og vi må ha god isbjørnsikkerhet, sier Stübner.

Astrid Vigen Pedersen med en gammel grå kanne i Grønfjorden.

Søppel-forsking

I tillegg til å rydde skal også elevene forske på marin forsøpling.

I samarbeid med SALT skal forskerlinjen ved skolen forske på søpla de finner. Elevene plukker enkelte områder kvantitativt og undersøker funnene utover høsten. Målet er å finne ut hvordan søpla på Svalbard er fordelt og hvor den kommer fra.

– Det blir et skikkelig detektivarbeid. Selv om Svalbard skal være Norges best forvaltede villmark er det mye plast her. Dette er en fare for dyrelivet, og vi ser at dyrene setter seg fast i søppel eller har mindre plastbiter i mageinnholdet, sier læreren.

Powered by Labrador CMS