– Har en plan for isbjørnen

Isbjørnbinna som to ganger har oppsøkt bebyggelsen på Hiorthhamn holdes fortsatt under oppsikt

Den såkalte tempelfjordbinna, her sammen med en unge på et bilde fra 2016, har flere ganger vært nært bebyggelse. Sysselmannen mistenker at det er den samme bjørnen som har vært på Hiorthhamn flere ganger den siste tiden.
Publisert

Sysselmannen har to ganger måttet jage ei isbjørnbinne fra hytteområdet på Hiorthhamn den siste tiden. Det begynte på formiddagen lørdag 17. juli. En bjørn hadde tatt seg inn i en hytte på stedet. Etter det Svalbardposten har fått opplyst, oppsto det en del skader på interiøret i hytta da bjørnen romsterte rundt.

Det ble besluttet å jage isbjørnen utover på nordsiden av Adventfjorden, mot Revneset og Diabasodden, med helikopter.

Fire dager senere, på onsdag 21. juli, kom bjørnen tilbake. Sysselmannen var da ganske sikker på at det dreide seg om samme bjørn som tidligere, da den hadde en lignende skade. Det er en sterk mistanke om at isbjørnbinna er identisk med den såkalte «Tempelfjordbinna». Høsten 2016 og vinteren 2017 oppsøkte denne binna tettbygde strøk flere ganger. Hun hadde da to unger med seg.

Onsdag før helga ble isbjørnen jaget samme vei som før. Men da den kom til området rundt Diabasodden og Deltaneset, gikk den ikke lenger. Først var den på vei tilbake, så endret den kurs.

Isbjørnbinna er observert flere ganger den siste uken, blant annet av folk som er ute på jakt.

– Den siste observasjonen vi har fikk vi på søndag. Da oppholdt bjørnen seg i området ved Deltaneset. Vi holder øye med henne, og har en plan dersom hun kommer tilbake til bynære strøk, sa sysselmannsbetjent Mathilde Wergeland tirsdag.

Svalbardposten kjenner til at det vil være aktuelt å bedøve og flytte isbjørnen lenger unna hvis den kommer tilbake en tredje gang.

Powered by Labrador CMS