Halvparten mener faren for konkurs er reell

NHO har tatt pulsen på medlemsbedriftene sine. På Svalbard er det knapt puls igjen å måle. Halvparten av Svalbard-bedriftene foreningen har spurt sier det er reell fare for at de går konkurs.

DÅRLIGE UTSIKTER: Næringslivet på Svalbard sliter med å få hjulene til å gå rundt i en stille by som er tom for turister.
Publisert

NHO har spurt medlemsbedrifter i hele landet om det samme. Nasjonalt svarer hver tredje bedrift at konkursfaren er reell. På Svalbard står det dårligst til.

– Svalbard er i en spesiell situasjon, og derfor er jeg glad for at det arbeides med egne tiltak for bedriftene her. Nå handler det om et være eller ikke være, sier Målfrid Baik som er regiondirektør i NHO Arktis.

Undersøkelsen er den fjerde arbeidsgiverforeningen gjennomfører etter at koronakrisen slo til for alvor. Den ble gjennomført onsdag og torsdag denne uka, og den gir, ikke overraskende, et nedslående bilde. Tallene, som er hentet inn torsdag og fredag denne uken, viser det grimme alvoret.

Håper krisepakke hjelper

Svalbard merker raskt konsekvensene av koronaviruset. Årsaken er selvfølgelig at øygruppa har en stor reiselivsnæring. Svalbardposten har skrevet en rekke saker som viser at et stort flertall i reiselivsbedriftene er permittert. Arbeidsledigheten er også den høyeste i landet akkurat nå.

Situasjonen Svalbard-bedrifter har havnet i, gjør at det nå står om eksistensen for mange - et være eller ikke være.

– Vi håper, og tror, at kompensasjonsordningen som ble lansert i dag vil hjelpe bedrifter som nå ikke har nok inntekter til å betale sine kostnader. Det var en viktig seier for oss. Samtidig er vi helt klart ikke i mål – det trengs mer, i tillegg til de andre pakkene som har kommet, sier Baik i en pressemelding.

Hun synes videre det er trist og fortvilende at bedrifter som i utgangspunktet er sunne nå står i fare for å gå overende på grunn av smitteverntiltak.

– En kan bli nedtrykt av de dystre tallene. Men samtidig som vi prøver å redde bedriftene dag for dag, må vi også se hvor Norge skal være om noen år. Vi må ha tiltak som bidrar til at norske bedrifter kan omstille seg og komme ut som ledende på sikt.

Noen Svalbard-tall fra NHOs undersøkelse:

67 prosent av de spurte bedriftene har permittert og 50 prosent vil trolig gjøre det i fremtiden.

17 prosent av bedriftene har gjennomført oppsigelser.

Halvparten av bedriftene sier de opplever en reell risiko for konkurs.

Halvparten av bedriftene mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid.

83 prosent av bedriftene på Svalbard har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre.

I tillegg til undersøkelsen har NHO ringt rundt til bedrifter på Svalbard. Resultatet av ringerunden viser at reiselivet ligger med brukket rygg. Andre bransjer har også gradvis mer og mer blitt påvirket av forhold som ordrestopp, karantene, sykemeldinger, lokale restriksjoner og reiserestriksjoner.

For Svalbard vil det blir avgjørende å bruke denne krisen til å rigge seg for den fremtiden og starte konkrete innovasjon og utviklingsprosjekter, mener NHO.

Powered by Labrador CMS