Fredrik ble evakuert etter tre dager på Svalbard

Nå er han og studentene i trygge boliger inntil den varslede kraftige stormen er over.

Fra venstre: Fredrik Olausson (geologistudent), Ørjan Vabø (biologistudent) og Astrid Vikingstad (geologistudent)
Publisert
Undervisningen er avlyst på Universitetssenteret på Svalbard.

– Vi er litt spent på været, spesielt de sterke vindkastene. Det blir spennende å se om infrastrukturen holder, sier student Fredrik Olaussen (23).

Fredrik kom til Svalbard for aller første gang mandag. Han skal studere geologi på Unis og har fått seg hybel i Nybyen. Denne uken har han gått det obligatoriske sikkerhetskurset. Etter kurset onsdag fikk studentene som bodde i det skredutsatte området i Nybyen beskjed om at de skulle kjøres med buss opp til hyblene i Nybyen slik at de fikk hentet tingene sine.

– Vi fikk et par timer på å pakke med oss det nødvendigste og klokken åtte ble vi kjørt ned til Sjøskrenten med buss. Jeg synes det har gått kjempebra og har full tillit til de som har ansvaret for oss her, sier Fredrik.

Avlyst

Sikkerhetsansvarlig ved Unis, Fred Skancke Hansen, sier at alt har gått helt fint. Studentene er nå innlosjert midlertidig på Sjøskrenten og Unis Guesthouse. Sikkerhetskurset er avlyst.

– Vi har oppfordret både studenter og ansatte om å holde seg hjemme i dag. Vi ønsker minst mulig folk i byen, sier Skancke Hansen.

Unis har ellers et par beltevogner i beredskap for Sysselmannen hvis det skulle være behov for det.

Føler seg trygg

Fredrik og de andre studentene holder seg i ro inne. De har alle fått hvert sitt rom i hybelbygget på Sjøskrenten.

Studentene har sikret skutere og satt de på litt mer vindsikre plasser. Ellers har de ikke gjort så mange forberedelser.

– Det er ingen her som er bekymret. Men vi har samlet inn litt stearinlys i tilfelle strømmen går. Vi holder oss innendørs nå, sier han.

Ikke alle hadde fått med seg at sikkerhetskurset var avlyst. De tre franskmennene Besile Le Maut, Gwendal Henaff og Gregory Tran var på vei til Unis litt før klokken åtte.

Uvitende

Men ikke alle hadde fått med seg at sikkerhetskurset var avlyst torsdag morgen. De tre franskmennene Besile Le Maut, Gwendal Henaff og Gregory Tran var på vei til Unis litt før klokken åtte.

– Vi vet at det er storm og uvær på vei og at det er mange som er evakuert, men ikke at undervisningen er avlyst, sier Le Maut.

De tre bor for tiden i Ny-Ålesund og jobber ved den franske stasjonen der. De har blant annet ansvar for teknisk vedlikehold.

Powered by Labrador CMS