Fra ski til julepynt på loppis

Det årlige loppemarkedet er en viktig inntektskilde til Årets TV-aksjon. I løpet av helgen kom det inn 61.242 kroner på lopper og mat.

Cecilie Jenssen til venstre og datteren Åse benytter seg av posesalget søndag ettermiddag. Anne Lise Klungseth Sandvik ekspederer.
Publisert
Kristin Liland viser fram den brukte keramikktingen som opprinnelig hadde kostet 1.900 kroner .
Anne Elisabeth Nielsen kjøpte seg innesko.

TV-aksjonen 2018

Årets TV-aksjon går til Kirkens Bymisjon med temaet «Mindre alene sammen». Det er tradisjon på Svalbard at man samler inn penger i en hel måned på mange forskjellige aktiviteter rundt i byen.

Det har blant annet vært åpen dag på brannstasjonen, stafett, TV-aksjons-kveld på skolen, loppemarked på Unis, tur til Varden, loddsalg og salg av oransje skjerf.

På selve TV-aksjonsdagen, den 21. oktober er det auksjon på Polarhotellet og bøssebærere skal gå rundt i byen.

I fjor fikk Svalbard inn totalt over en million kroner. I mange år har Svalbard hatt høyest innsamlingssum per innbygger.

(Fakta utarbeidet av Nikolai Seljevold)

Det var mange mennesker innom da loppemarkedet på Unis ble arrangert i helga. Bare i løpet av lørdagen ble det solgt lopper og mat for mellom 50.000 og 60.000 kroner. Anne Lise Klungseth Sandvik har vært primus motor for loppemarkedet og forteller at det har vært et jevnt driv av mennesker innom gjennom helga, selv om det var en rolig søndag formiddag da vi var innom.

Gode formål

Anne Lise er engasjert i loddsalg og salg av oransje skjerf både under loppemarkedet på Unis og auksjonen som skal være på Polarhotellet førstkommende søndag. Hun forteller at det har vært litt vanskelig å få med folk til å hjelpe i år, og tror det kan være fordi de som har pleid å hjelpe til har flyttet ned, mens de nye ikke har kommet helt inn i tradisjonen enda. Søndag formiddag sto hun alene bak disken, men etter hvert kom det flere til for å hjelpe.

På spørsmål om hun synes at årets formål er godt, svarer hun:

– Ja! Jeg har aldri opplevd at TV-aksjonen har hatt dårlige formål.

Hun kan fortelle at loppene er en blanding av nyinnsamlede lopper og lopper fra loppemarkedet til blandakoret. Det finnes alt fra ski, sykler, klær og sko til kjøkkenutstyr, bøker og julepynt.

Alle bidrar

Årets TV-aksjon går til Kirkens Bymisjon og deres arbeid for å skape et varmere og mer åpent samfunn. Temaet for aksjonen er «Mindre alene sammen». Dette synes Anne Elisabeth Nielsen (55) er et godt formål. Hun har nettopp flyttet opp og funnet seg et par innesko på loppemarkedet.

– Jeg har skjønt at her oppe er TV-aksjonen noe stort over en lang periode. Jeg synes folk her oppe er utrolig flinke til å være med på å bidra.

Thaimat

Lørdag ble det solgt mye Thaimat. En trofast gjeng stilte opp også i år og alle inntektene gikk til TV-aksjonen. Til sammen kom det inn 23.253 kroner.

– Stor takk til våre thailandske venner, som stiller opp år etter år med deilig thaimat, skriver Anne Lise på Facebook lørdag ettermiddag.

Dette trekker også mye folk til loppemarkedet.

Mye rart

Kristin Liland (57) har både vært med og jobbe i cafeen på åpen dag på brannstasjonen, og hjulpet til på loppemarkedet på Unis. Hun roser Anne-Lise for hennes engasjement og mener det er mye takket være henne at vi har så mange arrangement rundt TV-aksjonen i Longyearbyen. Hun synes også det er fint at lokalbefolkningen engasjerer seg like mye uavhengig av formålet pengene går til. På spørsmål om hva det rareste de har fått inn er, viser hun oss en brun ting i keramikk. Etter litt diskusjon kommer vi fram til at det kan være en vase, men helt sikre blir vi ikke.

Reportasjen er laget av elever ved Longyearbyen videregående skole, VG1 og VG2:
Nikolai Seljevold, Chawapon Philuek og Karianne Tangen Dypedahl.

Powered by Labrador CMS