Fortsatt streng Svalbard-karantene

Lokalpolitikerne på Svalbard åpner for å myke opp de strenge karantene-bestemmelsene for tilreisende. Men ikke enda.

NETTMØTE: Administrasjonsutvalget i Longyearbyen møttes i videomøte onsdag, med lokalpressen som tilhører og tilskuer via skjermen.
Publisert

Politikerne vedtok onsdag å forlenge kravene om 14 dagers hjemmekarantene for alle som kommer til Longyearbyen fra fastlandet.

I det nye vedtaket er det presisert gjeldende for absolutt alle, enten de kommer via flyplassen, havna «eller på annen måte». Vedtaket gjelder for én uke og skal opp til ny vurdering neste onsdag.

Diskusjonen i Administrasjonsutvalget (AU) gjaldt hvem som kan få unntak for bestemmelsen for 14 dagers hjemmekarantene. Det er uansett Sysselmannen som gir unntak etter søknad fra arbeidsgiver. Så langt har det kommet færre enn 20 søknader

Det het fra tidligere at at unntak gjøres for personer «i samfunnskritiske funksjoner og annet nøkkelpersonell» når det er «strengt nødvendig for å opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner».

Særlig to politikere poengterte at situasjonen er svært alvorlig for næringslivet, og at de også har bruk for nøkkelpersonell: Kjetil Figenschou (H) og Venstres Terje Aunevik.

Etter debatt ble politikerne enige om å presisere nøkkelpersonellbegrepet i vedtaket. Heretter heter det at unntak kan gjøres også for «annet nødvendig personell for å opprettholde nødvendig drift i bedriftene".

Administrasjonen skal også "se på hvordan man ved ytterligere videreføring av lokale karantenebestemmelser kan sikre bedre muligheter for å opprettholde det kontinuitet og aktivitet i næringslivet".

– Jeg er oppriktig bekymret for at noen konsekvenser av koronakrisen ikke tillegges nok vekt. Når situasjonen normaliserer seg, må det faktisk være jobber å gå tilbake til, sa Figenschou under debatten i AU.

Aunevik minnet om at hjemmekontor ikke er en løsning for alle yrker.

– Praktisk arbeid er også viktig og ting går fort, understreket Venstre-representanten.

Det var enstemmighet om å endre på unntaksteksten. Det ble likevel noe temperatur under debatten der Elise Strømseng (Ap) fant grunn til å advare mot å ta ett skritt fram og to tilbake. Lokalstyreleder Arild Olsen fulgte opp og minnet om Longyearbyens spesielle situasjon med liten befolkning og dårlig kapasitet ved eventuelt smitteutbrudd.

– Vi ønsker å åpne opp så mye som mulig, men er i en spesiell situasjon som ikke kan sammenlignes med resten av kommune-Norge. Som fastlands-Norge har vi stengt yttergrensen. For eksempel å åpne opp for påsketurister er en risiko jeg ikke er villig til å ta, sa Olsen blant annet.

Konklusjonen etter saksdebatten er at spørsmålet om å myke opp karantenen for Svalbard vil bli grundig diskutert ukentlig.

FAKTA: Slik er Svalbard-karantenen:

Alle som ankommer Longyearbyen etter reise fra fastlandet ilegges hjemmekarantene i 14 dager etter ankomst.

Dette gjelder bare den reisende, ikke personer som den reisende oppholder, eller har oppholdt seg sammen med, under oppholdet i Longyearbyen.

Reisende som skal videre til områder utenfor Longyearbyen, for eksempel Svea, Barentsburg og Ny-Ålesund, må bare i karantene dersom de forlater flyplassområdet.

Unntak:

Ansatte i helsetjenesten med pasientnært arbeid ved Longyearbyen sykehus og lege ved Lufttransport.

Personer som har sittet i karantene på fastlandet ved ankomst til Norge og som har reist direkte karantenen til flyplassen, kan få unntak.

Enkelte personer kan få unntak. Sysselmannen avgjør etter søknad fra arbeidsgiver hvem som får slikt unntak.

Powered by Labrador CMS