Foreslår å stanse nedleggingen av gruvene i nytt budsjett

Når Senterpartiet mandag legger fram sitt forslag til Statsbudsjett, vil de stanse den planlagte nedleggingen av gruvene i Svea og Lunckefjell.

I september var entreprenører på plass i Lunckefjell og Svea for å komme med tilbud på oppryddningsarbeidet.
Publisert
Geir Pollestad og Senterpartiet foreslår å opprettholde drift i Svea og Lunckefjell i sitt forslag til statsbudsjett som legges fram mandag.

Mandag legger Senterpartiet fram sitt forslag til statsbudsjett for 2019. Der har de satt en stopper for nedleggingen av Svea og Lunckefjell.

– Da Stortinget gjorde sin beslutning om nedleggelse i fjor, så var vi imot det av tre grunner, sier leder i Næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp).

Partiets representanter i nasjonalforsamlingen mente, og mener fortsatt, at beslutningsgrunnlaget var for tynt. Det var heller ingen som visste hva det ville koste.

– Og så mener vi at avvikling av gruvedrifta må komme som følge av et skikkelig politisk arbeid, og ikke som følge av økonomien i Store Norske, sier Pollestad.

Senterpartiet har opprettholdt sitt ståsted, og føler at argumentene for å opprettholde drift har styrket seg. Kullprisene har steget drastisk, og kostnadene med å rydde opp har gjort det samme.

– Vi ser for oss at gruvene kan drives videre, og så lages det en plan for gradvis opprydding parallelt med drift. Man vil få mer lokal sysselsetting, kostnadene med opprydding blir redusert, og de stabile arbeidsplassene kan sikres på noe lengre sikt. Det blir en mykere og mer fornuftig avslutning av gruvedrifta på Svalbard, sier Pollestad.

– Hva med miljøaspektet oppi dette?

– Hvis Norge skal slutte å produsere kull på grunn av miljøet, bør vi også slutte å produsere olje. Vi skal jobbe med å få ned bruken av både olje og kull, samtidig som vi bruker det.

– Så er det aspektet med industrikull, som verden trenger uansett om man slutter å bruke kull til forbrenning, legger han til.

Powered by Labrador CMS