Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

NVE skal sjekke skredfaren og vaslingsrutinene. Sysselmannen var i dag ute med helikopter for å få oversikt over skredet.
Publisert

I dag er skredeksperter fra NVE kommet til byen, og skal gjøre en vurdering av Lia som nå er evakuert.

– I løpet av ettermiddagen vil vi ta en ny vurdering av ferdselsforbudet og evakueringssituasjonen. Jeg vet ikke hvor lang tid NVE vil trenger, og det er viktig at de får den tiden de selv mener er nødvendig for å gjennomføre en grundig vurdering, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

NVE skal også gå gjennom de skredfaglige vurderingene som ble gjort i forkant av tirsdagens skred.

– Den jobben er vesentlig for hva som skjer videre, sier Askholt.

– Hvordan stiller Sysselmannen seg til å fortsette med en evakueringsording?

– Hele skredvarslingssystemet var ment å være midlertidig, til man fikk på plass mer permanente sikringstiltak. Med det som nå har skjedd, ønsker jeg en rask vurdering av om det er nok. Mer enn det kan jeg ikke si. Nå har vi fått på plass skredeksperter som skal hjelpe oss i løpet av dagen, sier Askholt.

– Hva om det ikke er nok?

– Nå har vi nedlagt et foreløpig ferdselsforbud med hjemmel i politiloven. Vi må nøye vurdere når det er forsvarlig å oppheve hele eller deler av dette, og også vurdere om noen boliger bør fraflyttes mer permanent. Men først må skredekspertene gjøre jobben og gi oss et grundig faglig råd, sier Askholt.

Klokken 20 blir det et nytt folkemøte.

– Jeg skjønner godt folks frustrasjon og engstelse, og jeg håper vi kan gi mer presise svar da, sier sysselmannen.

Beredskapsrådet i Longyearbyen ble innkalt tirsdag formiddag.

– Først og fremst for å orientere dem, slik at vi skal ha samme bilde av situasjonen. I tillegg ville vi diskutere hva som skal skje framover. De er våre viktigste rådgivere lokalt i denne type saker, og sier Askholt.

– Hva slags kontakt har dere opp mot Polaravdelingen?

– Jeg har en løpende og tett kontakt med Polaravdelingen nå. Som statens representant på Svalbard er det helt naturlig. Jeg sier min mening og gir mine råd for hva som bør gjøres framover, sier Askholt.

Hva det er, ønsker hun ikke å gå inn på.

Sysselmannen fikk denne gangen ikke spesialvarselet fra NVE om at skredfaren kunne true bebyggelsen i Longyearbyen. Det er dette varselet som utløser den spesielle måten å jobbe på som har vært gjort i de andre skredhendelsene det siste året.

– Som Politimester er det vi som tar selve avgjørelsen på evakuering, men vi er ikke skredeksperter, og er derfor avhengige av å få råd fra profesjonelle. NVE melder til Sysselmannen dersom skredfaren er av en slik karakter at det står i fare for at skred kan nå bebyggelsen. Denne gangen fikk vi ikke det varslet, og de spesielle varslingstiltakene for Longyearbyen ble ikke iverksatt. Nå skal NVE gå igjennom saken, sier Askholt.

Powered by Labrador CMS