Flyr karantene-turistene til Oslo

Alle turister fra utlandet til til Svalbard etter 27. februar, flys ut av Longyearbyen søndag kveld.

Publisert

Flyttingen av tilreisende gjelder ikke fastboende på Svalbard eller i Norge, presiserer Longyarbyen Lokalstyre (LL) i sin kunngjøring i kveld.

Det er nasjonale myndigheter som har tatt beslutningen, som lyder som følger:

"(...) alle tilreisende gjester, som har kommet til Svalbard etter 27.februar skal reise til Oslo".

Årsaken er den internasjonale koronavirus-pandemien. Utflyvingen av Svalbard-turistene begrunnes i at Svalbard er svært sårbart:

"Vi har et lite akuttsykehus og nesten ingen offentlige helsetjenester. Samtidig har vi samfunnskritiske funksjoner som må ivaretas for at de lokale innbyggerne skal kunne bo og leve her. Vi må derfor ta alle forholdsregler for å ivareta denne situasjonen", heter det i kunngjøringen.

Det er for tiden ingen registrerte korona-smittede i Longyearbyen.

Praktisk skjer transporten med buss fra hotellene der tilreisende fra utlandet sitter i karantene siden noen dager tilbake. Bussene går klokka 22. Flyet til Oslo har avgang fem minutter før midnatt i kveld, søndag. De som ikke bor på hotell eller gjestehus, skal møte for busstransport ved Radisson Blu Polar Hotell.

Utenlandsturistene lander etter planen i Oslo ca. klokka 03 natt til mandag.

"Vi som bor i Longyearbyen beklager den situasjonen dere er kommet i. Ha en fin reise og vi vet dere vil bli tatt godt vare på i Oslo.

Velkommen tilbake!", heter det avslutningsvis i kunngjøringen fra LL.

Powered by Labrador CMS