Fire i vannet

Fire russiske statsborgere ble plukket opp av vannet av redningsmannskapene. De hadde gått gjennom isen på tre ulike steder.

Russisk skuterfølge gikk gjennom isen på Tempelfjorden. Video: Thor-Arild Hansen/Sysselmannen
Publisert

Det var to skuterfølger på totalt 25 personer fra den russiske turoperatøren Arctic Travel Company Grumant som var på vei fra Pyramiden og skulle krysse Tempelfjorden torsdag kveld.

– Det vi vet er at det ene følget på 16 personer klarte å stoppe og komme seg tilbake til land. En gikk visst gjennom isen, men klarte å komme opp igjen og til land, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Dette følget tok seg tilbake til Pyramiden.

Tre steder
De resterende ni fikk problemer. Fire personer ble plukket opp av sjøen av det første redningsmannshelikopteret, og fløyet direkte til sletta nedenfor Longyearbyen sykehus.

– To lå på samme sted, de to andre var på ulike steder, sier Askholt.

Helikopteret landet ved veien like nedenfor sykehuset, i stedet for på flyplassen hvor de vanligvis lander også med pasienter.

To andre personer ble hentet opp fra isen av helikopter og fløyet til KV «Svalbard», som hadde lege om bord.

– Tre personer hadde klart å komme seg til Fredheim. De ble tatt hånd om av Røde Kors og Sysselmannen der. De ble senere også tatt inn på KV «Svalbard» og fraktet inn til byen, sier Askholt.

De tre personene var først meldt savnet. Et annet skuterfølge observerte dem på Fredheim, og tok kontakt med Sysselmannen. Senere ble det bekreftet at de tre var de tre savnede i følget.

Et russisk skuterfølge på 25 personer fikk problemer ved kryssing av Tempelfjorden. Fire personer havnet i vannet.

Skaffer oversikt
Askholt legger til at Sysselmannen fremdeles jobber med å få oversikt over fakta.

– Vi har ikke ennå den fulle og hele oversikten, og skal bruke dagen i dag på å få bedre oversikt, sier hun.

Sysselmannen vet blant annet ikke hvilke vurderinger som ble gjort av turoperatøren før de krysset fjorden, eller hvilken rute de hadde planlagt over isen.

– Det må vi få snakket med de involverte om, sier Askholt.

Alle ressurser
Sysselmannen sendte begge sine redningshelikopter til Tempelfjorden, da meldingen om ulykken kom. I tillegg var KV «Svalbard» i nærheten og ble sendt til ulykkesstedet.

– Det var helt vesentlig å ha to helikoptre. At KV «Svalbard» var i nærheten var svært nyttig, siden de hadde lege og personell om bord. De samarbeider vi godt med. Det var også viktig å få ut folk til Fredheim fra Røde Kors og Sysselmannen, sier Askholt.

Følget skulle krysse Tempelfjorden fra Kapp Murdoch.

Fraråder ferdsel på fjorden
KV «Svalbard» brøt torsdag kveld en råk i Tempelfjorden.

– Det var min beslutning at de skulle komme seg inn til ulykkesstedet siden vi ikke hadde oversikt. Liv og helse gikk foran, sier Askholt.

Hun fraråder sterkt folk å kjøre på Tempelfjorden nå.

– Denne ulykken viser at man må være utrolig forsiktige med sjøisen nå. Det er det generelle rådet vi har. Folk må være aktsomme og svært forsiktige når de er ute på tur. Naturen skal nytes, men en må samtidig være kjempeforsiktig. De som er ute må hele tiden vurdere forholdene selv. Dette påminnelse om hvor for ting kan skje, sier Askholt.

Video av området etter at KV «Svalbard» har brutt råk og fra redningshelikopteret: Thor-Arild Hansen/Sysselmannen

Powered by Labrador CMS