Løftet Vitaliis sak til Stortinget:

Får endelig bli juridisk far til eget barn

I mars 2020 skrev Svalbardposten om Vitalii Shutko, som har kjempet en lang kamp for å bli juridisk far til eget barn. Nå ser det ut til at saken er løst, fire år etter at barnet ble født.

Stortingsrepresentant Himanshu Gulati (FrP) møtte Vitalii Shutko og gruppeleder i Longyearbyen FrP, Kristoffer Halvarp, da han var på Svalbard i mai.
Publisert

Det var Longyearbyen FrP som først tok opp saken i lokalstyret gjennom interpellasjon. FrP sentralt koblet seg på, og i mai var stortingsrepresentant Himanshu Gulati i Longyearbyen. Da møtte han blant andre Shutko.

Les også: Ikke juridisk far til egen sønn

– Norsk byråkratisk handlingslammelse

– Vitalii har kjempet en årelang kamp for en enkel administrativ endring som har vist oss det verste av norsk byråkratisk rundddans og handlingslammelse, skriver Gulati i en e-post til Svalbardposten.

Når Shutkos navn ikke har stått på sønnens fødselsattest, kan han ikke dra hjem til Ukraina uten å risikere å bli anklaget for kidnapping. Spesielt om noe skulle skje med mor.

– Hvis vi hadde visst at det skulle bli sånn, så hadde vi valgt å føde i Ukraina i stedet for i Tromsø, sa Shutko til Svalbardposten i 2020.

Har bedt Skatteetaten gjennomgå saken

– Jeg ble så provosert at jeg stilte finansministeren et spørsmål om Vitaliis sak fra Stortinget, sier Gulati.

«Hvor lenge mener statsråden det er rimelig for innbyggere i Norge (derav på Svalbard) å måtte vente for at Folkeregisteret, sykehuset eller annet relevant organ som håndterer fødselsattester skal bruke på å rette opp i en feil gjort ved utstedelse av fødselsattest hvor fars navn ikke er oppført, og vil statsråden undersøke vanlig praksis i relevante underliggende etater ved slike problemstillinger fra innbyggere på Svalbard?».

Til dette svarer finansminister Jan Tore Sanner (H) avslutningsvis at han i dette tilfellet har bedt Skatteetaten om å gjennomgå saken på nytt, med sikte på utstedelse av fødselsattest.

Powered by Labrador CMS