Få lokale orienterte seg

Å løpe orientering i Longyearbyen er mest interessant for tilreisende.

Åtteåringene Balder Solberg Fredheim (t.v.) og Lev Shestov tok utfordringen på strak arm, og løp Longyearbyen City Race sammen på lørdag.
Publisert
flesteparten av deltagerne i Longyearbyen City Race. Fra venstre: Gun Jørgensen, Elling Aakre, Elisabeth Rød, Kay Jørgensen, May Nordkvelde, Per Dag Nordkvelde, Ida Vår Kierulf, Bjørn Paulsen, Inger Marie Damsgård og Eivind Damsgård. Barna foran fra venstre: Hannah B. Damsgård, Eimund Larsen og Brage Larsen.
Ida Vår Kierulf fra Larvik har laget orienteringskartene som ble brukt i orienteringsløpene i helga. Hun mener Longyearbyen er en kjempekul plass å løpe orientering på.

– Orientering er en sport for alle aldre. Vi reiser rundt på løp forskjellige steder i inn- og utland, forteller Elisabeth Rød fra Sandefjord. Hun representerer Andebu IL i klassen D-60, og hadde reist til Longyearbyen sammen med flere andre o-frelste for å delta i Longyearbyen City Race.

I alt tre løp ble arrangert i helga. Tolv deltok i nattløpet natt til lørdag, mens 18 stilte i lørdagens løp. Søndag var det i alt 26 som knyttet på seg skoene og orienterte seg i gatene.

– Kjempekult

Ida Vår Kierulf fra Larvik har tegnet kartene som ble brukt i løpene i Longyearbyen. Deltagerne kunne velge mellom flere traseer, slik at den enkelte kunne velge løype ut fra eget ambisjons- og kunnskapsnivå.

– I Longyearbyen er det ikke skog, og det er vanskelig med isbjørnvakthold med løpere som befinner seg på forskjellige steder. Derfor har vi brukt byen, og gjemt poster her og der i bebyggelsen, forteller hun.

Kierulf er ikke overrasket over de mange tilreisende.

– Det er en kjempekul plass å reise til for de som er med i orienteringsfamilien. Det er en spesielt stor klasse med løpere som er godt voksne, for orientering er en sport mange holder på med hele livet, sier hun.

Løp i lag

Med et lite unntak på søndag, var det dårlig lokal oppslutning om Longyearbyen City Race i helga. Arrangementsansvarlig Pål Ellingsen tror det kan ha flere årsaker.

– Været var ikke det beste på nattløpet. Så har vi løpene i en langhelg, og mange har kanskje dratt på turer, eller reist ned, sier han.

Åtteåringene Balder Solberg Fredheim og Lev Shestov deltok imidlertid med stor iver. Førstnevnte har oreinteringserfaring fra fastlandet.

– Jeg har løpt en del orientering i Sandefjord, hvor vi kommer fra. Men jeg har aldri løpt alene før, fortalte han før løpet.

Helt alene ble han ikke på lørdag heller. Klassekamerat Lev Shestov, som også har litt orienteringserfaring fra før, løp sammen med Balder, og sammen fant de fram til alle postene.

Powered by Labrador CMS