Sterk kritikk mot bank-nedleggelse:

– Et slag for Svalbard - og særlig nå

Leder av Arbeiderpartiet i Longyearbyen har vært kunde i Sparebank1 siden hun ble født. Nå vurderer hun å skifte bank.

BANK-FORBANNET: Leder i Arbeiderpartiet, Elise Strømseng, vurderer å bytte bank etter at byens eneste har bestemt å legge ned kontoret i byen.
Publisert

«Takk for meg!»

Det skrev Ap-lederen i sosiale medier som en reaksjon på at Sparebank1 Nord-Norge (SNN) legger ned kontoret på Svalbard.

– Skal du bytte bank nå, Elise Strømseng?

– Det betyr at jeg skal se på alle kriterier når jeg velger bankforbindelse. SNN har ikke alltid vært best, men jeg har valgt å holde meg til dem fordi de er her. Der kan jeg komme innom og de kjenner Svalbard-spesifikke forhold, svarer hun.

– Det er en sterk reaksjon?

– Den er tydelig. Dette er et slag for Svalbard, og særlig nå under koronakrisen, bekrefter Strømseng.

Steve Daldorff Torgersen.

– Katastrofe

Også fra næringslivet kommer tydelige reaksjoner. Daglig leder for flere bedrifter i Longyearbyen, Steve Daldorff Torgersen, kaller bank-nedleggelsen «en katastrofe».

– Hvert år kommer opptil 400 sesongarbeidere fra utlandet, uten norsk personnummer. De må gjennom en prosess hvor de fysisk må innom banken med passet for å få bank-ID. Det er én grunn til at man ikke kan behandle alle bankkontorene likt, sier han.

Torgersen mener andelen bedriftskunder også skiller Svalbard-kontoret fra andre Sparebank1-avdelinger.

– Vi er ulike

Lokalstyreleder Arild Olsen sier til Svalbardposten at bankens beslutning vil få et lokalpolitisk etterspill.

Lokalstyreleder Arild Olsen.

– Det er opplagt en politisk jobb, sier han.

– Vi er ulik fastlandet på absolutt alle måter. Dette krever lokal kunnskap og kompetanse for å forstå. Og dette er kompetanse Sparebank 1 -vår lokalbank- har bygget seg opp over tid, påpeker han blant annet i et innlegg på sin Facebook-profil.

Han synes det er et nytt eksempel på at næringslivet og samfunnet som sådan faller mellom to stoler fordi rammevilkårene for Svalbard er annerledes.

– Når den finansielle verden trekker seg fysisk unna et helt samfunn så bør de røde varsellampene blinke, også på Stortinget, advarer Olsen.

– Skuffende

– Sparebanken1 i Longyearbyen er en vesentlig servicefaktor for hele Longyearbyen, både næringsliv, fastboende og tilreisende. Den fantastiske gjengen i den lokale banken er jo viktige støttespillere for oss alle. Lokalbank på Svalbard fyller en samfunnsfunksjon, sier leder av Svalbard Næringsforening, Terje Aunevik.

Terje Aunevik i næringsforeningen.

Han sier seg «dypt urolig» over bankkonsernets begrunnelse for å ikke særbehandle noen kontorer.

– Det vitner om reinspikka regnearkøvelser i et eller annet styrerom med en manglende forståelse for betydningen denne banken har i et isolert samfunn som Longyearbyen. Vi kan jo liksom ikke hive oss i bilen å kjøre til Tromsø. Og som om ikke det er overraskende nok at de vurderer nedlegging, så kjører de ut med en timing som bare forsterker inntrykket om at det virker lite gjennomtenkt – de gjør det altså midt under en krise der bankens funksjon og servicegrad er viktigere enn noen gang. Veldig overraskende og svært skuffende, sier Aunevik.

Powered by Labrador CMS