Er du klar for en 50 meter høy bygning ved skytebanen?

Et forslag til besøkssenter for Frøhvelvet og Dokumenthvelvet vil ruve i landskapet.

The Arc skal bestå av et mottak med blant annet kafé og et gigantisk hvelv som i forslaget ruver 50 meter over bakken.
Publisert
Prosjektet om besøkssenter for hvelvene ble presentert på Longyearbyen folkebibliotek før helga. Fra venstre: Rune Bjerkestrand (Arctic Memory), Katrine Loen Thomsen (Arctic Memory), Knut Bjørgum (Snøhetta), Julie Aars (Snøhetta), Svein Prytz (konsulent).

For et knapt år siden fikk selskapet Arctic Memory 1,7 millioner kroner fra Sparebank 1 Nord-Norge som skulle brukes til et konseptstudie. Studiet skulle se på hva slags attraksjon som kan bygges i forbindelse med Svalbard Global Seed Vault (Frøhvelvet) og Arctic World Archive (Dokumenthvelvet) inne i Gruve 3.

Arctic Memory består av mange av de samme folkene i drammensbaserte Piql, som eier og driver Dokumenthvelvet sammen med Store Norske. I konseptstudiet for et besøkssenter har de samarbeidet med flere, deriblant arkitektfirmaet Snøhetta. Hæhre Entreprenør har vært med hele tiden for å kunne si noe om hvor gjennomførbare planene er.

Det de har kommet fram til er gjennomførbart, men også kolossalt på alle mulige måter.

Arctic Memory og Snøhetta foreslår å bygge et besøkssenter på området mellom Frøvhelvet og Gruve 3, ikke langt fra skytebanen. Senteret, som har fått navnet «The Arc» skal deles mellom et inngangsparti med administrasjon og kafe, og et gigantisk «hvelv» som er anslått til å bli hele 50 meter høyt. Inne i hvelvet skal det ikke være fysiske gjenstander, alt skal være interaktivt. Fortellinger fra evighetsprosjektene skal projiseres på de enorme veggene. I tillegg skal det formidles historier fra Svalbards geologi.

Fra inne i hvelvet. Historiene fra «evighetsperspektivene» i Frøhvelvet og Dokumenthvelvet skal fortelles på veggene og tablåer. I midten foreslås det er eget rom for refleksjon og ettertanke.

Det hele er anslått til å koste 200 millioner kroner.

– Dette er et konseptstudie, og et forslag til hva som kan bygges i forbindelse med «evighetsperspektivene» i hvelvene på stedet. Det ferdige produkt vil helt sikkert se annerledes ut. Men for at vi skal kunne gå videre med arbeidet, er det viktig å vite om Longyearbyen vil dette, sier Rune Bjerkestrand i Arctic Memory.

Svalbardposten kommer tilbake med mer om prosjektet i ukens papiravis.

Powered by Labrador CMS