Egil og Sondre har sommerjobb i Svea

Åtte ungdommer har hatt sommerjobb i Svea i sommer. De har ryddet og tatt ulike småjobber.

Egil (foran) og Sondre er med på oppryddingsarbeidet i Svea. Mandag var de opptatt med å flytte isolasjonsmateriale fra en container til en annen.
Publisert

– Det har blitt ganske mye bilvasking, sier Egil Nikolai Hagen(16).

Sammen med Sondre Hvedding Krogstad (22) tar han en pause fra arbeidet med å flytte isoleringsmateriale fra den ene containeren til den andre. I pausen er det saft og kjeks. Arbeidshanskene må på igjen før de tar fatt igjen. Det er første året de har sommerjobb i Store Norske. Sondre skal jobbe til sammen åtte uker og Egil i seks

– Vi har holdt på med rivingsarbeide, sortering og søppelplukking, sier Sondre.

Enkelte kvelder er de skikkelig slitne etter jobbingen, men det er ikke like mye å gjøre alle dager.

Viktig erfaring

Morten Johansen er leder for Svea. Han er veldig godt fornøyd med jobben ungdommene har gjort.

– De har gjort en helt fantastisk innsats. Det er gøy å ha de på jobb her. Sommerjobb er en viktig start på det å få arbeidserfaring. Guttene som jobber her nå har fedre som jobber i Svea. Da får de se hvordan fedrene har hatt det på jobb, sier Johansen.

Sondre er sønn av gruvemekaniker Per Arne Krokstad og Egil sin far heter Ove Hagen og jobber som utemekaniker og på miljøstasjonen Også andre barn av ansatte i Store Norske i Longyearbyen har hatt sommerjobb i Svea.

– Vi har prøvd å gjøre litt ekstra for ungdommene. Da Sysselmannen var her på sommertokt fikk vi til en omvisning der av en gammel Sveatraver, Olav Iversen, som er overstyrmann på Polarsyssel. Vi har også vært en tur til Lunckefjell for å gjøre litt stas på dem. De skal ha en god opplevelse av det å ha vært i Svea, sier Johansen.

Godt kjent fra før

Guttene har vokst opp i Longyearbyen og begge har vært en del på besøk hos fedrene sine i Svea opp gjennom årene. Om vinteren har de kjørt skuter fra byen.

– Hvordan er det å ha sommerjobb i Svea?

– Det er helt fantastisk og så er det veldig god mat her, sier Egil.

Alle ungdommene som har hatt sommerjobb har bodd på låven. Nå er det bare Egil og Sondre igjen.

– Hva gjør dere på kveldene?

– Vi er på fritidsbygget og spiller biljard og TV-spill, så prøver vi å være litt sosiale. Annenhver helg har vi fri, da drar vi til Longyearbyen og spiser kebab og møter venner, sier de.

Ungdommene er veldig godt fornøyd med lønna.

– Vi får både kost og losji, så da blir det en del igjen, sier Sondre.

Han bor til vanlig i Trondheim. Pengene han tjener skal gå til å ta truckførerbevis og fikse ei tann. Egil har mest lyst til å bruke alt på skuter.

– Hvis jeg hadde fått velge selv så hadde alt gått til skuter, men mamma og pappa vil vel ha et ord med i laget. Jeg skal i alle fall bruke penger på å fikse den ødelagte skuteren min, men ikke alt, sier Egil.

Gruvelærling

Egil har planene klare til høsten. Etter ett år på VG1, bygg og anlegg har han fått lærlingeplass i Gruve 7 sammen med en til som kommer fra fastlandet.

– Det skal bli gøy, da får jeg det fagbrevet jeg vil ha. Det er kjekt å få være med på kulldrifta mens det er mulighet, for det er ikke så mange år igjen nå, sier Egil.

Etter det får han fagbrev som fjell- og bergverksarbeider. Etter han er ferdig på skolen har han planer om å bli i alle fall noen år til i Longyearbyen.

Prøv Svalbardposten for 10 kr første måned!

Betal enkelt med Vipps

Abonnementet fornyes automatisk til 220 kr per måned.

Powered by Labrador CMS