Døde helt uventet

Isbjørnen kastet opp etter at forskere hadde bedøvd den. At den ble liggende i oppoverbakke etterpå kan ha bidratt til at den ble kvalt.

Til nå har forskere ikke trodd at isbjørner kunne kaste opp, men det gjorde denne unge hannbjørnen etter at den ble bedøvd av forskere på Edgeøya på Svalbard i september. At den ble forlatt i oppoverbakke etterpå bidro sannsynligvis til at den ble kvalt.
Publisert

I begynnelsen av september ble en isbjørn bedøvd av forskere fra Norsk Polarinstitutt. Dette skjedde på Meodden, helt nord på Edgeøya på Svalbard.

Etter at bjørnen, en hann på 1-2 år i godt hold, var merket ble den forlatt på stedet. Noen dager senere ble den oppdaget livløs på samme sted.

Veterinærinstituttet har obdusert den døde isbjørnen, og dødsårsaken er klar. Aspirasjon av mageinnhold i luftrør, som betyr at isbjørnen har kastet opp, og fått mageinnhold i lungene slik at den ble kvalt.

At en isbjørn kaster opp er helt nytt for forskerne, og at denne isbjørnen ble lagt i oppoverbakke etter bedøvelsen kan ha medvirket til kvelningen.

Les mer om forskernes forbløffelse på www.svalbardposten.no (krever abonnement)

Powered by Labrador CMS