Disse fikk støtte fra Svalbards miljøvernfond

Delte ut i 9,5 millioner kroner til verdige prosjekt.

De delte ut i overkant av 9,5 millioner kroner i denne omgang. Fra venstre: Morten Ruud, Stefan Norris, Anna Lena Ekeblad, Siri Hoem, Rune Bergstrøm, Heidi Eriksen (sekretær) og Anne-Line Pedersen.
Publisert

– Vi delte ut i overkant av 9,5 millioner kroner, og det er mer enn det vi hadde budsjettert med. Det store beløpet skyldes at flere reiser til Svalbard og dermed er det flere som betaler avgiften. Dels skyldes det også at vi har fått tilbakeført penger fra prosjekt som ikke ble realisert, sier styreleder i miljøvernfondet, tidligere sysselmann Morten Ruud.

Skjermdump fra Svalbards miljøvernfonds tildeling høsten 2019. Klikk på bildet for å gjøre det større.

Nesten halvparten av pengene som er delt ut i denne omgang har gått til kulturminneformål. Store Norske har fått 250.000 kroner til å få gjennomført en bruksendring av Taubanesentralen. Sentralen skal tilrettelegges for kulturformål, og det trengs blant annet rømningsveier. Kullselskapet har også blitt begunstiget med en million kroner til å finansiere en stilling som kulturminneforvalter og tømrer. Blant annet skal flere taubanebukker sikres.

Ny-Ålesund har også fått penger til kulturminnebevaring. Det gamle renseverket, som ble bygd kort tid før Kings Bay-ulykken i 1962, skal få nye vinduer og tak til en pris på 1,2 millioner kroner. Senere skal bygget brukes som lager. Amundsen-masta skal sikres, og Kings Bay har fått 300.000 til dette formålet.

Skjermdump fra Svalbards miljøvernfonds tildeling høsten 2019. Klikk på bildet for å gjøre det større.

Longyearbyen lokalstyre er også blant vinnerne i denne tildelingen. De har blant annet fått 1,2 millioner kroner i støtte til en gjenbruksstasjon i forbindelse med den nye miljøstasjonen på Hotellneset.

Det er ellers gitt støtte til en del enøk-tiltak, blant annet prosjekter som Avinor kjører i forbindelse med oppvarmingen av sandlageret sitt. En del private og bedrifter som har søkt om støtte til enøk-tiltak har ikke fått støtte.

– Vi har som praksis å gi 15 prosent støtte til standard enøk-tiltak, som for eksempel solceller på hus. De som har skrevet at de søker om hele investeringsbeløpet, og at de ikke vil gjennomføre tiltaket hvis de ikke får det, har ikke fått støtte, sier Ruud.

Powered by Labrador CMS