Ingen lettelser for Svalbard:

– Dette er så ødeleggende

Helse- og omsorgsdepartementet opplyser til Svalbardposten at det enda er for tidlig å si hva som vil skje med Svalbard-tiltak, til tross for dagens nyhet om koronasertifikat.

Reiselivssjef Ronny Brunvoll er ikke imponert over arbeidet som gjøres på departementshold, når det kommer til Svalbard.
Publisert

– Det er dette vi har advart mot hele veien. Vi har sagt at de ikke må glemme oss. Nå åpner Norge opp – og vi henger igjen, sukker daglig leder i Visit Svalbard, Ronny Brunvoll.

Under dagens pressekonferanse kom helse- og omsorgsminister Bent Høie med dagens gladnyhet: Fredag neste uke vil man ha på plass et verifiserbart koronasertifikat, som vil føre til lettelser. Ei for Svalbard. På spørsmål om når man kan forvente lettelser, hvordan Svalbard blir prioritert i gjenåpningsarbeidet, hva som skal til for lettelser og om man som fullvaksinert kan vise koronasertifikat og dermed slippe test før reise til Svalbard, svarer statssekretær Saliba Andreas Korkunc i Helse- og omsorgsdepartementet følgende:

«Alle smitteverntiltakene vurderes løpende i lys av utviklingen i smittesituasjonen. Det er gledelig at så mange nå er vaksinert på Svalbard. Vaksinene beskytter mot sykdom og reduserer smitte. Det er bra at vi har høy oppslutning om vaksinasjonstilbudet. Det bidrar til at vi kan åpne landet mer og mer. Samtidig er det fortsatt viktig å sørge for å beholde kontrollen, ha nødvendige tiltak og huske de grunnleggende smittevernreglene. Tiltakene er under utvikling, også for Svalbard, men det er enda for tidlig å si hva som vil skje ved overgangen til trinn tre».

– Blir straffet igjen

Turistsjef Ronny Brunvoll er ikke imponert over arbeidet som gjøres på departementshold når det kommer til Svalbard.

– Dette er så ødeleggende. En blir så oppgitt over at en ikke blir hørt på rasjonell argumentasjon heller. Smittevernlegen i Longyearbyen er enig i at det eneste vi bør ha av tiltak er at de over 60 som ikke er vaksinert enda bør vente med sin svalbardreise. Nå er vi oppgitt. Vi blir straffet igjen, og igjen, og igjen, sier Brunvoll.

Ferske tall fra Innovasjon Norge viser at seks prosent av nordmenn har Svalbard på topp på sin reisemål-ønskeliste. Testregimet vil stanse mange av disse fra å legge turen nordover, tror Brunvoll.

– Vi vet at det er flykapasitet, men vi vet også at testregimet sprer usikkerhet. Vi mister juni, som kommer til å bli en god måned for våre kolleger på fastlandet. Vi mister uke på uke, fordi departementet ikke klarer å lytte, sier han.

Hadde håpet på positiv beskjed

At så mange på Svalbard er vaksinert burde få en konsekvens i andre enden, mener han. Når han snakker med Svalbardposten står han i det han beskriver som en «kilometerlang» testkø i Tromsø, til tross for at han er fullvaksinert.

– Jeg får den gratis som fastboende, men for folk som vil legge ferien til Svalbard kan det koste skjorta. Hvis flyet i tillegg er forsinket kan det koste opp mot 15.000 for en hel familie. Vi hadde håpet på en annen, positiv beskjed i dag – i alle fall en dato. Det må gå an å behandle dette litt spesielt på en positiv måte, og ikke bare legge begrensninger, sier han.

Ronny Brunvoll står i test-kø i Tromsø, fordi han skal hjem til Longyearbyen i morgen. Til tross for at han er fullvaksinert.

Lokalt opplever han støtte og enighet fra myndighetene. Visit Svalbard kommer til å fortsette å jobbe inn mot politikken.

– Vi jobber videre inn mot Bent Høie sitt apparat. Vi kan ikke gi opp. Vi må satse på å få de i konkret tale, om ikke annet. Og ikke bare få til svar at de skal vurdere tidspunkt, sier han.

– Trenger en god og logisk forklaring

Regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik, etterlyser en god begrunnelse for å opprettholde de strenge tiltakene for Svalbard.

– Man viser fremdeles bare til når man planlegger å vurdere det, men man begrunner det ikke. De skylder både folk, og ikke minst næringen på Svalbard, en god begrunnelse. En god og logisk forklaring på hvorfor man venter så lenge når man vet at mange er vaksinert. Svalbard har et ekstraordinært og strengt testregime, men fastlandet har kommet langt i vaksineringen, noen land i Europa har åpnet med vaksinepass, og Finland og Island åpner grensene, understreker hun.

Målfrid Baik, regiondirektør hos NHO Arktis, mener at myndighetene skylder både befolkning og næring på Svalbard en god faglig begrunnelse på opprettholdelse av de strenge tiltakene.

Hun synes ikke det finnes noen logikk bak de strenge tiltakene. Når Høie i tillegg oppfordrer folk til å planlegge for norgesferie mener hun han driver med dobbelkommunikasjon.

– Svalbard er en del av Norge. Det er ingen logikk bak dette, og jeg håper at departementet kommer med en forklaring. Vi har ikke råd til at Svalbard igjen havner bakpå. Det eneste som er forutsigbart er det uforutsigbare. Jeg mener at de med fordel kunne ha skapt større forutsigbare rammer for næringslivet på Svalbard, sier Baik.

– Svalbard har blødd mest

NHO har ifølge Baik Svalbard «fremst i pannelappen» på lik linje med andre bedrifter som sliter mye som en følge av pandemien.

– Svalbard har blødd mest, derfor har vi prioritert mye innsats opp mot Svalbard. Vår administrerende direktør har også prioritert Svalbard høyt, og har hatt egne digitale møter med bedriftene der. Både for å lytte og for å kunne ta med innspill direkte til statsminister og andre myndighetsaktører, forteller hun.

Tidligere denne uken hadde NHO et medlemsmøte hvor Bent Høie var gjest. Da ble det stilt spørsmål blant annet om spesielle Svalbard-restriksjoner. Svaret som ble gitt er at man ikke vurderer lettelser på dette før man er på gjenåpningstrinn 3, som etter planen vil skje i løpet av juni.

– Man sier at i trinn 2, som vi er i nå, kan fullvaksinerte eller de som er «beskyttet» reise hvor de vil i Norge. Men så utelukker man Svalbard. Det skaper unødvendig usikkerhet, og jeg har fremdeles ikke hørt noen god begrunnelse på hvorfor det er sånn, presiserer Baik.

Powered by Labrador CMS