Derfor er det mer miljøgift i isbjørnen øst i Barentshavet

Norsk Polarinstitutt har funnet høyere nivåer på miljøgifter i blodet på isbjørn øst i Barentshavet enn på isbjørner nær Svalbard.

Det er ikke bare plast som er en plage for isbjørner.
Publisert

– Isbjørn som lever i havområdene lengst øst har større tilgang til og spiser mer sel enn de kystnære bjørner på Svalbard, som har et mer variert kosthold, sier miljøgiftforsker Heli Routti fra Norsk Polarinstitutt i en artikkel på deres hjemmeside.

Routti er en av forskerne bak studiet, og leder et norskrussisk samarbeidsprosjekt på isbjørn.

Grunnen til at det å spise sel er et problem, er at begge dyrene er høyt i næringskjeden – med isbjørnen på topp. Jo mer sel isbjørnen spiser, jo mer eksponert blir den for miljøgifter, skriver Norsk Polarinstitutt.

Gifter fra øst

Studiene viser at isbjørner som følger isen langs de store havområdene i øst har mer miljøgifter enn bjørnene som holdt seg nær kysten ved Svalbard.

– Isbjørnens diett, utslipp av miljøgifter fra industri i Kina og delvis Russland som dyrene eksponeres for og isforhold kan alle være grunnen til høyere peruflorerte miljøgifter-nivåer hos isbjørn som følger isen mot øst enn hos dem som er nært Svalbard året rundt, sier Routti.

Også bjørner som vandrer mye har mer miljøgifter, dette henger sammen med at det er energikrevende, og gir større behov for mat.

Vil ikke svartmale

Høye konsentrasjoner av miljøgifter hos isbjørn kobles til forstyrrelser i hormon- og immunsystemet, forbrenning og lagring av fett – som igjen kan svekke dyrenes helse og evne til overlevelse.

Selv om miljøgifter og et varmere klima truer isbjørnens leveområde og helse, vil ikke forskerne svartmale situasjonen, men de mener det er behov for mer forskning.

– Det er mange ubesvarte spørsmål knyttet miljøgifter hos isbjørn og ikke minst hvordan disse påvirker helsen til dyrene, men for å finne svarene trenger vi mer kunnskap slik at vi kan forvalte bestanden best mulig i fremtiden, sier Routti.

Les hele saken her

Powered by Labrador CMS