De har bestemt hvem som skal rydde bort gruven i Lunckefjell

Store Norske har bestemt seg for hvem de tilbyr oppdraget med å rydde bort gruven i Lunckefjell.

ETT STEG NÆRMERE: Administrerende direktør i Store Norske, Jan Morten Ertsaas (t.v.) og Gudmund Løvli har bestemt hvem som får tilbud om å gjøre ryddejobben i Lunckefjell. Arbeidets skal etter planen starte i mars.
Publisert

Det oppdraget tilfaller entreprenøren Hæhre Entreprenør AS, det samme selskapet som har jobben med på frøhvelvet.

– Det har vært en grundig prosess og vi er svært godt fornøyde med den store interessen for å påta seg oppdraget, sier administrerende direktør i Store Norsk, Jan Morten Ertsaas.

Da anbudsbefaringen ble holdt i høst, var det syv selskap som var med og det var senere syv selskap som kom med tilbud på jobben. Jobben omfatter hele Lunckefjell-området og over breen til inngangen i Svea Nord i Skollfjell. Alt i området skal tilbakeføres til naturen, og det skal ikke være igjen spor etter menneskelig aktivitet.

– Grunnen til at vi har landet på Hæhre er at vi fikk inntrykk av de er den entreprenøren som har tenkt best gjennom jobben, og kunne gi en mest riktig pris. Det har klart å ta ned risikoen, og virker å kjenne prosjektet godt, sier Ertsaas til Svalbardposten, og forteller at tilbudene de har mottatt har vært på høyt nivå.

– Det skinte gjennom at dette er en jobb de ønsker og de har gitt oss en trygghet på at dette er en jobb de har forstått, legge ryddesjef Gudmund Løvli til.

Andre utfordringer

Store Norske har vektlagt prisen på oppdraget med 60 prosent, de resterende 40 er HMS, kvalitet og fremdrift.

De to presiserer at også de resterende 40 prosentene har vært viktig, og at blant annet HMS er noe de har lagt mye vekt på.

– Det er litt andre ting man må forholde seg til her oppe. I tillegg til de vanlige utfordringene, er det en del spesielle her, sier Løvli og ramser opp bresprekker, kulden og isbjørner som noen av dem.

Ertsaas og Løvli forteller at slik planene er nå, skal arbeidet med å rydde Lunckefjell være i gang fra mars. Utstyr skal flyttes ut, og det meste må gjøres klart til sommersesongen – som er perioden der man kan jobbe med massen.

– Slik fremdriftsplanen til Hæhre ser ut, så tar de sikte på å stenge adkomsten gjennom Svea Nord i løpet av høsten 2019 – det betyr at mye av arbeidet skal utføre allerede neste år, sier Ertsaas.

Større prosjekt i vente

Målet for prosjektet er at det skal være ferdig utført innen sommeren 2020.

– Vi ligger godt an på skjemaet. Samarbeidet med Nærings- og fiskeridepartementet og Sysselmannen har fungert veldig godt. De har tatt beslutninger og vært effektive. Det har ført til fortgang i prosjektet, sier Ertsaas, som tiltrådte i direktørjobben i april i år. Løvli på sin side byrja i Store Norske igjen i mars.

– Da snakket vi om at det burde være et mål å sende ut kontrakten til signering rundt den 20. oktober. Så vi har truffet tidsskjemaet ganske godt, sier Løvli, vel vitende om datoen.

– Er det en lettelse å være i mål med dette før jul?

– Ja, det er det absolutt. Men så starter en ny stor del av jobben på nyåret, sier Ertsaas.

– Da skal vi både jobben med å få utført arbeidet i Lunckefjell, men vi skal også jobbe med planarbeidet i Svea, sier Løvli.

Han omtaler prosjektet som ett av de mest ambisiøse miljøprosjektene i Norge. Da gruven skal tilbakeføres til naturen, slik den var før gruvedriften. Dette inkluderer at all infrastruktur og alt avfall skal fjernes, inkludert veier og bygninger.

Når prosjektet til rundt 700 millioner i Lunckefjell er over, venter en enda større jobb på andre siden av fjellet. Da skal Svea-området ryddes etter kravene fra Sysselmannen og Svalbardmiljøloven.

– Vil det være en fordel for dem som har hatt oppdraget i Lunckefjell når Svea skal lyses ut?

– Det vil bli et helt nytt prosjekt, så i utgangspunktet ikke. Men kanskje vil det være litt lettere å gi et godt tilbud på oppdraget, men vi har sagt vi skal gi tilbakemeldinger på hva som kunne vært gjort, til de som var med i denne runden også, sier Ertsaas.

Powered by Labrador CMS