Brukes som pilotprosjekt

I løpet av et par dager kom den første blokka i Gruvedalen på plass. Byggeprosjektet blir viktig for fremtidig bygging i permafrost.

I løpet av torsdag og fredag sist uke ble førti moduler satt sammen til et nytt rekkehusbygg med femromsleiligheter i Gruvedalen. Arbeidet gikk uten nevneverdige problemer i det fine været. Nå gjenstår noe snekkerarbeid innvendig og elektriske installasjoner.
Publisert

– Vi bruker dette prosjektet som kunnskapsinnhenting til bruk i arbeid med nye bygg, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim.

Det er satt sensorer i bakken som skal måle hvilken effekt stålkonstruksjonen og modulene har på permafrosten. Kunnskapen skal hjelpe i det videre arbeidet og i andre byggeprosjekt.

Byggeprosess og logistikk har stort sett gått greit.

– Det har vært utfordringer når alt skal på plass veldig fort. Vi må blant annet være sikre på at alt som er bestilt kommer i tide, men vi har entreprenører som har vært veldig løsningsorienterte, sier Statsbygg sin prosjektleder Inger-Johanne Tolaas.

Alt bygges parallelt, infrastruktur og boliger skal gå sammen.

– Går den raske byggingen utover kvaliteten?

– Nei, det er derfor vi har valgt ferdige modulbygg. Modulene er så og si ferdige når de kommer, sier kommunikasjonsdirektøren.

Modulbygg
Den første blokka, A-blokka med ti leiligheter, ble heist på plass i løpet av et par dager. Det er Skanska Husfabrikken på Steinkjer som har levert modulene. Det var lite vind og pent vær mens modulene ble kjørt fra båten på kaia og opp i Gruvedalen. Anleggsleder i Skanska Husfabrikken, Ola Holmestad, fulgte prosessen tett.

– Det tok litt lenger tid enn vi hadde tenkt, men alt har gått veldig fint. Det er ingen større skader som vi har observert i alle fall, sier Holmestad.

Så snart modulene kom på plass begynte arbeidet med komplettering av byggearbeidene og tekniske installasjoner. Det gjensto noe snekkerarbeid med skjøter, fôringer og listverk. Utvendig skal blokka kles med panel og plater.

Det leveres fire moduler per leilighet, to i første og to i andre etasje. Totalt kom det førti moduler med båten sist uke sammen med diverse stål og utstyr til de to neste blokkene, B- og C-blokka. De neste modulene kommer med båt i uke 40, i starten av oktober og den tredje og siste leveransen før jul kommer i uke 44. Alle de 30 første leilighetene skal stå klare til jul. 30 nye skal bygges første halvår neste år.

Boligprosjektet i Gruvedalen er ett av de største prosjektene Skanska Husfabrikken har i år. Statsbygg er en ny kunde for dem.

Energihus
Njaa Aschim sier at Statsbygg nå bygger hus som skal vare i et 60-årsperspektiv.

– Dette er lavenergihus med lavt energibehov, der vi også tilrettelegger for solceller, sier hun.

Prosjektleder Tolaas i Statsbygg har ansvar både for boligene og all ny infrastruktur som er knyttet til boligene.

– Vi har lagt ny fjernvarme, vannrør, trafostasjon og ny vei. Vi gjør alt for at alt skal fungere på tomta, sier Tolaas.

Før planene for prosjektet ble godkjent var det diskusjon om hvor mange parkeringsplasser det skulle være per enhet. Nå er det tilrettelagt for 1,2 parkeringsplass per enhet i rekkehusene og 1 i blokkene under byggene. Alle enheter har også to skuterparkeringsplasser.

Prøv Svalbardposten for 10 kr første måned!

Betal enkelt med Vipps

Abonnementet fornyes automatisk til 220 kr per måned.

Powered by Labrador CMS