Anleggsmaskinene har startet arbeidet på Lunckefjell

Store Norske og Hæhre Entreprenør AS har brukt de siste månedene på å planlegge første fase av det store miljøprosjektet på Svalbard. Anleggsmaskinene er i gang med arbeidet med å fjerne alle spor etter Lunckefjellgruva.

Her fjernes stackeren på Lunckefjell.
Publisert
Alle maskiner, biler og materiell fraktes fra Longyearbyen over Slakbreen og Skollfjellhallet.
Snøen ryddes unna.

SNSK

Store Norske Spitsbergen Kulkompani AS ble stiftet i november 1916 og har hovedkontor i

Longyearbyen. Selskapet er 100 prosent eiet av den norske stat. Store Norskes virksomhet består av

gruvedrift gjennom Store Gruvedrift AS, eiendomsutvikling og utleie av boliger gjennom Store Norske

Eiendom og logistikk gjennom Pole Position Logistics AS. Store Norske har solid erfaring med industriell

virksomhet under ekstreme, arktiske forhold.

Kilde: Store Norske

– Dette er et helt unikt miljøprosjekt i internasjonal sammenheng, og vi har stort fokus på å levere i henhold til strenge krav innenfor miljø, sikkerhet og kvalitet. I tillegg er vår oppgave å gjennomføre prosjektet så kostnadseffektivt som mulig. Vi har brukt de siste månedene på å legge en grundig plan, og nå starter Hæhre og deres anleggsmaskiner arbeidet på Lunckefjell, sier Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske Spitsbergen Kulkompani i en pressemelding.

I slutten av februar ble selve Lunckefjell-skiltet skrudd ned av Store Norskes egne gruvearbeidere. (Se sak i Svalbardposten nummer 8, 21. feburar).

– Da skiltet ble tatt ned markerte det at Store Norskes gruvearbeidere var ferdig med de forberedende ryddeoppgavene "under dagen" før anleggsmaskinene går i gang. Våre arbeidere flytter seg nå videre til Svea Nord og starter oppryddingen der, sier Ertsaas.

Oppryddingsprosjektet følger Stortingets beslutning om å avvikle gruvedriften i Svea og Lunckefjell, og tilbakeføre gruvesamfunnene på Svalbard til naturen. Lunckefjell ble åpnet i 2014, mens Svea har levert kull som råvare til industrien i 100 år.

– Det er selvfølgelig med blandede følelser vi nå går i gang med å rydde bort gruven. Gruvedriften har vært en livsnerve i Svalbardsamfunnet i mer enn hundre år. Samtidig skal vi gjenoppbygge Svalbardnaturen, ved å fjerne alt av infrastruktur og avfall, veier og bygninger, slik at området til slutt vil fremstå like uberørt som det gjorde før kullet ble oppdaget, sier leder for Miljøprosjekt Svea og Lunckefjell, Gudmund Løvli.

Oppdraget innbefatter kun rydding og tilbakeføring av Lunckefjellgruva, og ikke Svea som fremdeles er under planlegging. Alt arbeid i Lunckefjell skal være ferdigstilt høsten 2020, men mye av arbeidet forventes utført i 2019, med første spadetak satt til mars 2019.

Powered by Labrador CMS