Har ikke registrert uønskede hendelser på Svalbard:
PST: – Svalbard og nordområdene svært viktige for Russland
Assisterende PST-sjef Hedvig Moe informerte under en pressekonferanse hos PST i dag at de tar over etterforskningen av dronesakene.
Assisterende PST-sjef Hedvig Moe informerte under en pressekonferanse hos PST i dag at de tar over etterforskningen av dronesakene.
Sju russiske borgere er nå siktet for å ha filmet med drone i Norge, ettersom russiske statsborgere ikke har lov til å filme med droner på norsk jord.
Mer å vinne nå
Under pressekoferansen opplyste Moe i PST at de står fast ved vurdering om at det er en forhøyet etterretningstrussel fra Russland. I tillegg er trusselen for sabotasje mot Norge er mer reel nå.
– Russland har mer å vinne enn å tape å drive med etterretning i Norge nå enn tidligere, sa hun.
Hun trakk også fra spesielt Svalbard og nordområdene, som ifølge PST antas å ha blitt enda viktigere enn tidligere for Russland.
– Svalbard og nordområdene er en viktig stratetisk plassering, sa Moe.
Hun var opptatt av å påpeke at Norge ikke er i krig med Russland, men at vi nå står ovenfor et nytt sikkerhetspolitisk bilde. De mener noe av bakgrunnen for dronesakene kan være for å skape usikkerhet i samfunnet og for å kartlegge.
Ikke sannsynlig
Faren for en reell sabotasjeaksjon mot Norge anslås som større nå enn før krigen i Ukraina, men dette er ikke sannsynlig per i dag, anslår PST.
– Faren for en sabotasjeaksjon er større enn før krigen startet i Ukraina. Men det er samtidig viktig å understreke at vi ser på en sabotasjeaksjon som et verstefallsscenario, opplyset assisterende PST-sjef Hedvig Moe.
– Men det kan likevel ikke utelukkes i en situasjon med høy spenning og med et trusselbilde som kan endre seg raskt, understreker hun.
Dersom det skulle komme en sabotasjeaksjon mot Norge, så kan den enten være fysisk eller digital, ifølge Moe.
– Vi tror at en eventuell handling vil bli gjennomført på en slik måte at det vil bli krevende å finne ut hvem som står bak, og at dette gjerne også vil være hensikten – at det blir vanskelig å ansvarliggjøre en enkeltperson eller statlig aktør, sier hun.
Ekstra utsatte
Moe sier det er sannsynlig at Russland derfor bruker mer digitale virkemidler og menneskelige kilder i etterretningsinnsamlingen i Norge framover. De kommer til å jobbe mer mot norske nettverk og jobbe opp mot personer med innflytelse som kan være av interesse for dem.
– Alle som har informasjon eller innflytelse som kan være av interesse for Russland, må regne med å bli utsatt for russisk etterretningsaktivitet, sier Moe.
Kritisk infrastruktur, blant annet olje og gass, kraft og telekom, vil være ekstra utsatt.
– Det er et punkt å være obs på. Ansatte i kritisk infrastruktur må være årvåkne og melde fra om de får spørsmål om arbeidet sitt og sensitiv informasjon fra uvedkommende. Det gjelder ikke bare dem som sitter sentralt her innenfor ring 3, men i hele landet, sier Moe.
– Alle har et ansvar
PST peker på at alle personer som har informasjon eller innflytelse som kan være av verdi for Russland, må regne med å bli utsatt for etterretningsaktivitet.
– Det er et punkt å være obs på. Ansatte i kritisk infrastruktur må være årvåkne og melde fra om de får spørsmål om arbeidet sitt og sensitiv informasjon fra uvedkommende. Det gjelder ikke bare dem som sitter sentralt her innenfor ring 3, men i hele landet, sier assisterende PST-sjef Hedvig Moe.
PST-toppen sier hver enkelt innbygger har et ansvar.
Assisterende PST-sjef Hedvig Moe ville ikke kommentere saken med den russiske statsborgeren som ble arrestert for å ha filmet med drone på Svalbard.
Ønsker ikke droneflygning
Tidligere i dag sa statsminister Jonas Gahr Støre at han ikke ønsker å ha noe av droneflygning over flyplasser og forsvar, og mener det er uakseptabelt.
– Selvfølgelig er det ikke akseptabelt at utenlandsk etterretning flyr droner over norske flyplasser og forsvar. Russere har ikke lov til å fly droner i Norge, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han talte til landsmøtet i Fagforbundet onsdag.
– Vi vil ikke ha noe av at noen flyr denne typen farkoster over viktige installasjoner i Norge. Vi sier nei til det, vi kommer til å forfølge det, og vi kommer til å stoppe det, sa Støre.
– Ingen økt interesse
Det opplyser Avinor til TV 2. De skal så langt i år ha levert 50 anmeldelser for flyving av droner innenfor 5 kilometer-grensen, og anmeldelsene er levert fra flyplasser i hele landet.
I 2019, som er forrige normalår på grunn av pandemien, var det 44 anmeldelser.
Ved bruk av droner ved norske flyplasser er reglene at man ikke kan fly nærmere enn 5 kilometer til lufthavnene og at dronen ikke kan fly høyere enn 120 meter over bakken.
Lufthavnsjef ved Svalbard Lufthavn, Hans Jørgen Bugge, sier de ikke har registrert noen uønskede hendelser med droner ved flyplassen i år, men sier samtidig at folk har søkt om å fly droner innenfor flyforbudsonen.
– Vi har ikke mye søknader, men vi har hatt noen skriftlige søknader i år. På sommeren har vi henvendelser daglig om å fly droner, sier Bugge.
Han sier de ikke har merket noen økt interesse for droneflyvningn rundt flyplassen enn tidligere.
Saken oppdateres