Se opptak:
Regjeringa innfører turistskatt
Klokka 11 i dag la næringsmininster Cecilie Myrseth frem regjeringas forslag til turistskatt. Her nevnte hun spesielt Svalbard.
Myrseth opplyste at regjeringa legger frem en sak om besøksbidrag for Svalbard på høring.
Regjeringa kaller turistskatten for «besøksbidrag». Dette er også et av tiltakene som vurderes i den nye Svalbardmeldingen.
– Besøksbidrag er nybrottsarbeid i Norge. Vi har fått mange innspill fra kommuner i hele landet og vi har brukt mye tid på å finne ut av det. Det må også være godt å bo i turistområdene. Dette er et verktøy som kommunen nå får mulighetene til å innføre. Det er ikke umulig å tenke at turistene også skal bidra til fellesgodene. Det skal ikke bare innbyggerne gjøre, sier Myrseth.
Fem prosent
Hun opplyste at kommunene kan ta inntil fem prosent avgift på alle overnattingsmuligheter. Det inkluderer AirBNB hos private.
– Vi vil inkludere alle former for overnatting slik at konkurransen påvirkes minst mulig, opplyser Myrseth.
Regjeringen anbefaler at besøksbidraget settes likt både i Longyearbyen og på fastlandet. For Longyearbyen legger de frem et eget lovforslag der ulike utforminger diskuteres. For fastlandet blir det slik:
– Kommunene får en mulighet til å innføre en kommunal overnattingsavgift på inntil fem år. Den overnattingsavgiften er frivillig å innføre. Alle kommuner i Norge får mulighet. Aavgiften kommer til å gjelde hotell, hotellskip, fritidsbåter og gjestehavner, campingplasser, bobilparker, vandrehjem, privatutleie og annen overnattingsvirksomhet. Det betyr også at privatpersoner som tilbyr kommersielle overnattingstjenester, som f.eks. Airbnb får den, forklarer Myrseth.
– Vi har lagt vekt på at besøksbidraget skal omfatte alle former for overnatting, for at konferansen mellom ulike former av tjenester skal påvirkes minst mulig. Det er viktig at besøksbidraget skal være moderat for den enkelte som kommer på besøk, samtidig som vi ønsker å styrke kommunenes evne til å ta imot besøkende, altså turistene, sier Myrseth.
Hun la frem et regnestykke som viste hvordan en avgift på tre prosent på all omsetning av overnatting kan slå ut for Tromsø, med 31 millioner kroner.
– Dersom du har en overnatting uansett hvor det er, på 1500 kroner, så er det altså 45 kroner i avgift. Om det er på en campingplass, koster det 350 kr. Så er det 11 kr i avgiften for den enkelte, sier hun.
– Denne inntekten skal ikke gå til staten. Det skal i sin helhet gå tilbake til kommunene, sånn at man kan dekke reiselivsrelaterte fellesgoder. Det kan være søppelrydding, skilting og tilrettelegging av turstier og renhold av toalett, opplyser Myrseth.
Hun forteller at det som omhandler cruisetrafikken vil komme som et trinn to.