Minneord:

Morten M. Kallevig (1941-2024)

Han var grunnleggende opptatt av Svalbardspørsmål og norsk suverenitetsutøvelse.

Dette bildet med Morten i front som gikk foran på tur, hang på hedersplass i alle år på kontoret i departementet, ifølge Knut M. Ore.
Publisert

Svalbard har mistet en god venn og en sentral aktør gjennom mange år for utviklingen på øygruppa. Morten M. Kallevig døde på sin 83 års fødselsdag 30. juni i år og med ham mistet vi alle en usedvanlig kunnskapsrik og interessert Svalbard-patriot.

Han studerte jus i Oslo og ble advokat før han begynte i Industridepartementet, senere Nærings- og handelsdepartementet. Han ledet statsselskapsseksjonen i departementet med ansvar for både Kings Bay AS, Bjørnøen AS, Store Norske AS og Svalbard Samfunnsdrift AS.

Han var grunnleggende opptatt av Svalbardspørsmål og norsk suverenitetsutøvelse. Han satt en rekke år i det interdepartementale polarutvalg. Seksjonen hans hadde også ansvaret for omleggingen av Svalbard Samfunnsdrift AS til lokalstyre på Svalbard. Han var sentral i departementets styring og utvikling av politikk for øygruppen, og spesielt utvikling av Store Norske AS som en langsiktig arbeidsgiver.

Det var få som kjente den forvaltningsmessige historien til Svalbard like godt som Morten. Han fulgte utviklingen til øygruppa aktivt i mange år allerede fra 1970-tallet, både gjennom jussen og alle selskapene som var forvaltet av departementet.

Morten M. Kallevig var utnevnt til ridder av St. Olavs Orden.

Som henholdsvis styreleder i Kings Bay AS/Bjørnøen AS og kollega i departementet, var han vår kontaktperson i departementet og vi lærte ham godt å kjenne. Med sin lune måte å følge opp bedriftene på var han en klok og erfaren ressurs som tok godt vare på eiers, samfunnets og bedriftens beste. Historiske fakta rundt bedriftene og Svalbard kunne han øse av til stor nytte for oss nykommere. Han var en svært god taler og hadde evnen til å flette inn gode poenger med en snert av humor. Som person og venn sto han oss nær.

Vi er mange som satte pris på Morten og det han gjorde for Svalbard.

Knut M. Ore, tidligere styreleder Kings Bay AS, Bjørnøen AS og Ny-Ålesund Symposiet. Æresborger av Ny-Ålesund

Kristian Thowsen, tidligere seniorrådgiver NHD og tidligere kontorsjef Kings Bay AS

Powered by Labrador CMS