Oppgraderer skolen i Barentsburg

Skolen i Barentsburg er under oppussing. I september skal den stå klar.

Barnehagen er en del av skolen i Barentsburg. De har kaldsonerom der barna leker. Den ene kaldsonen blir nå bygget om til ekstra klasserom, den andre skal pusses opp.
Publisert

Rektor ved skolen, Yana Kudryavtseva, viser rundt i det 30 år gamle bygget på perfekt engelsk. Hun har bodd både i USA og London. Skolen og barnehagen i Barentsburg holder til i samme bygning.

I høst var det 70 barn i alderen 2 til 15 år som begynte på skolen, når våren er her er det bare 64. Rektor forklarer at det er mange som flytter både til og fra. Hver 2. måned kommer det noen nye. De fleste som bor i Barentsburg er der for en toårsperiode.

Flere rom
Skolebygningen er slitt og trenger oppussing. Byggearbeidene er godt i gang. Oppussingen skjer rom for rom, mens bygget er i bruk.

Det er to kaldsoner der barna kan leke ute hele året. Den ene av disse blir nå laget om til flere mindre klasserom.

Det er fem lærere ved skolen som underviser i ulike fag. Rektor mener det er viktig å få tak i gode lærere.

– Den aller største utfordringen vår er motivasjon. Vi må finne det som er interessant for den enkelte, mener Kudryavtseva.

For å gi de unge inspirasjon og motivasjon, mener hun det er viktig å ha muligheten til å undervise i mindre grupper og ha flere rom å undervise i.

Hun prøver også å finne alternative måter å undervise på, og har tatt i bruk skype når det er behov for litt annen kompetanse.

Eget kjøkken
Ved skolen har de eget kjøkken og egen kokk. Alle får tre måltider per dag, frokost klokken åtte, lunsj klokken 12 og middag klokken 15. Minst to av måltidene er varme.

– Det hender de får grøt til frokost. Ellers får de mye forskjellig, men søt pasta og fruktdrikk er populært, sier hun og viser rundt i kantinen der barna spiser i fellesskap.

De aller minste, som går i barnehagen, har lekerom både inne og ute. Midt på dagen er det middagshvil. Da sover de i en liten sovesal med fint oppredde senger. Der ligger sovetøyet klart på hver seng.

Ellers inneholder den store bygningen flere små soner der barna kan sette seg og lese, eller bare være sammen. Gymsalen har ribbevegg, tau og andre apparat.

Ville ha jobb
Kudryavtseva kom til Barentsburg i september fra jobb som HR-sjef i et større datafirma i Moskva. De to guttene hennes på åtte og seks år måtte vente noen måneder før de fikk komme etter. Mannen bor fremdeles i Moskva, men har vært på besøk.

Kudryavtseva besøkte Barentsburg for aller første gang sammen med noen venner i mai 2016. Hun likte plassen så godt at hun skrev brev til ledelsen i Trust Arktikugol for å søke jobb. Ikke lenge etter var rektorjobben hennes.

– Skolen er veldig viktig her, og det er viktig å investere i den. Jeg liker meg veldig godt, men jeg syntes mørketiden var tøff, sier rektoren.

Prøv Svalbardposten for 10 kr første måned!

Betal enkelt med Vipps

Abonnementet fornyes automatisk til 220 kr per måned.

Powered by Labrador CMS