Byens beste 2019:

Fikk du med deg hvem som vant årets konkurranse?

Byens beste har kommet som et initiativ mellom Svalbardposten og kjøkkensjef på Polfareren, Josh Wing. Han var selv vant til at lokalavisen avholdt konkurranser for det lokale næringslivet og spurte om ikke Svalbardposten også kunne tenkt seg å gjøre noe lignende. Valget falt på serveringsbransjen, og Byens beste/Top of the Town ble til.

Publisert
FIlip Zhahariev forbereder lokale råvarer til middagsserveringen.

Mens mørket gradvis overtar for den konstante dagen og roen senker seg etter en hektisk sommersesong, trekker Longyearbyens lokalbefolkning inn til byens ulike møtesteder. Kulturlivet står sterkt, og Svalbardianerne møter hverandre like gjerne på byen over en kopp kaffe eller en bedre middag, fremfor og møtes hjemme i stuen. Så har vi også mange steder å velge mellom her oppe i vår lille by med litt over to tusen innbyggere. Over 20 barer og spisesteder gir oss et mangfold som er få småbyer forunt.

Med dette som bakteppe var det naturlig å feire bransjen med en egen konkurranse, der avisas lesere fikk være med å stemme frem sin favoritt i ulike kategorier. Vinnerne i årets utgave representerer ulike deler og ulike eierkonstellasjoner i bransjen, og er et godt bilde på det mangfoldet vi har her oppe. Så gratulerer til samtlige fem vinnere i Byens Beste/Top of the Town 2019

Årets beste totalopplevelse: Funktionærmessen restaurant

En middag på Funktionærmessen restaurant er en opplevelse i seg selv. Beliggende på Haugen med panoramautsikt over Hiortfjellet og Longyearbyen sentrum, tilbyr restauranten en variert og lekker meny i nyoppussede lokaler. Det var her Store Norskes funksjonærer hygget seg til sine måltider, på betryggende avstand fra gruvearbeiderne som hadde tilholdssted i Sverdrupbyen. I dag serverer de kongekrabbe eller tørrmodnet kjøtt, i tillegg til valgfritt tilbehør og sauser. Deres sommelier plukker ut velsmakende viner som komplementerer menyen. Jevnlig inviterer de også til temakvelder med kjente og mindre kjente vinhus som vertskap. Funktionærmessen er dermed stedet for både romantiske middager så vel som trivelige vennefester.

Byens beste restaurant: Gruvelageret restaurant

I historiske Sverdrupbyen, nesten ved foten av Longyearbreen ligger Gruvelageret restaurant. Det som tidligere var en viktig bydel, som huset gruvebusen som arbeidet i fjellet ved siden av, ble på åttitallet brent ned under en øvelse. Et par bygninger ble imidlertid spart, og dagens eiere har gjort en nøysom jobb med å restaurere et av de gjenværende lokalene. Gruvelageret tilbyr en meny basert på lokale råvarer i rustikke og elegante omgivelser. Med vinduer vendt ut mot Sarkofagen kan du nyte natur og dyreliv mens du inntar maten.

Byens beste bistro/pubmat: Kroa - Steakers Svalbard

Har du vært på Kroa har du helt sikkert smakt på den lokale favoritten peppernøis, eller er kanskje du en av dem som foretrekker klippfisken. Kroa har hentet inn elementer av fangstmannslivet og ønsker med sitt interiør å vise den lokale historien. I tillegg til å være en favoritt blant turistene er Kroa populær blant de lokale. Hit kommer barnefamilier og spiser pizza og venner møtes til middag etter jobb. Lunsjen er også populær blant arbeidsfolk som gjerne kommer innom for en kokkefrokost.

Byens beste Bar/Utested: Karlsberger pub


Legendariske KB feiret sine første 20 år i 2018, og er kanskje det stedet som de fleste her oppe har et forhold til. Dette i så stor grad at eierne ikke uten videre kan pusse opp lokalene, iallfall ikke uten å få mange tilbakemeldinger fra sine stamgjester. I dag fremstår KB - eller Karlsberger pub som det egentlig heter - som en varm og hyggelig bar med gruveelementer og arbeiderportretter som pryd. Og midt blant en av Europas største samling Armagnac og Whisky finner man bysten av Robert Hermansen, tidligere direktør i Store Norske. Dermed er det kanskje ikke rart at KB er en favoritt blant Longyearbyens befolkning generelt, men også gruvefolket spesielt.

Byens beste kafé/takeaway: Fruene

Dagene er alltid hektiske i Longyearbyens favorittkafé. Omid, Tove og resten av de ansatte på Fruene serverer boboli, baguetter med egg og bacon, kaffe og sjokolade, mens praten går løst mellom gjester og serveringspersonale. Og på bordet rett ved vannstasjonen sitter de daglig: den eldre garde bestående av tidligere gruvebuser og andre med lang fartstid her oppe. De er som et lite knippe lokalhistorie i seg selv, samlet over en kopp kaffe og en vaffel formet som en traktor.

Østers servert på Winemakers dinner på Funktionærmessen restaurant tidligere i høst.
Dette er helt klart en av de stedene man bør ha på lista hvis man er på besøk i Longyearbyen. Funktionærmessen restaurant ble kåret til årets totalopplevelse 2019.
Gruvelagerets lokaler er intime og elegante. Det er noe helt eget å komme ut til foten av Longyearbreen til denne perlen. Maten, servicen og ikke minst atmosfæren gjør denne restauranten til en favoritt.
Kroa serverer store, gode og tradisjonelle matretter. Det er ofte hit de lokale søker seg når de skal ut å hygge seg med familie og venner.
KB fremstår kanskje i ny drakt, men det er allikevel noe familiært når man entrer lokalet og ser Kristin Stoltz portretter av "Svea-rampen" på veggene. Bartenderne vil guide deg igjennom det store utvalget av drikkevarer med sin kunnskap.
Deilig sjokolade fra Fruene
Powered by Labrador CMS