Auksjon med jakke, uten isbjørnskinn

Det blir ikke isbjørnskinn fra Sysselmannen på årets auksjon. Men Anne Lise Klungseth Sandvik har god tro likevel.

Aksjonsleder Anne Lise Klungseth Sandvik har stor tro på at auksjonen skal gi godt med klingende mynt i kassa i år også. Her står hun i den omtalte jakken. Journalist Audun Bårdseth til høyre.
Publisert

Lederen for TV-aksjonen svinger seg inn i Svalbardpostens redaksjonslokale i en fargerik hekla jakke og proklamerer:

– En lignende designjakke ble solgt i London for rundt 15.000 kroner, så denne har jeg stor tro på, smiler hun.

Jakken er heklet av Rebekka Nordtømme og er en kopi av «Londonjakka». Den skal auksjoneres bort søndag i kulturhuset. Som vanlig er det Sveinung Lystrup Thesen som svinger klubba med sine slagferdige og humoristiske kommentarer. De som får plass i salen rundt bordene eller på de få enkeltplassene som blir lagt ut for salg har mye moro i vente.

Gir alternative opplevelser

De siste årene har det kommet inn rundt en halv million kroner på auksjonen. I år regner aksjonslederen ikke med å få inn like mye. Det er færre premier og de virkelig kostbare objektene, som folk vanligvis byr mye for, er ikke med i år. Det gjelder blant annet isbjørnskinn, dagstur med Polarsyssel og søppeltokter donert av Sysselmannen.

Isteden blir det kaffe, hjembakst og foredrag i peisestua om sysselmannsgården av Kjerstin Askholt for inntil ti fastboende. Nordlystur med Sysselmannens beltevogn og heisetrening med Sysselmannens redningshelikopter står også på årets auksjonsliste.

– Jeg synes de har vært kreative og kommet opp med alternative opplevelser som passer bedre inn under smittevernreglementet vi nå må følge. Det står ikke på viljen. Man kan ikke selge skinnet før bjørnen er skutt. Det burde ikke være et problem i år. Bjørnen er jo skutt, men siden den ikke er ferdig preppa, og på øya, blir den ikke solgt i denne omgang. De som gjerne vil ha skinn må nøye seg med en utstoppet rev, gitt av Torgeir Prytz, sier Klungseth Sandvik.

Stor giverglede

Kings Bay gir tur til Ny-Ålesund i samarbeid med Lufttransport med overnatting og middag i Amundsenvillaen. Store Norske har blant annet gitt et trebinds historisk verk med svalbardhistorie av Adolf Hoel, førsteutgivelsen fra 1966. I tillegg gir de tre litografier av Olaf Storø i begrenset opplag med tema fra avviklingen i Svea og Lunckefjell. Hurtigruten donerer tur med Nordstjernen for to personer. Flere av byens kor gir også bort minikonserter.

Litografi fra Olaf Storø auksjoneres bort.

– Givergleden er fantastisk. Jeg trodde jeg måtte slite i år. Det er selvfølgelig noen som beklager at de ikke kan gi like mye og det er helt i orden. Jeg fortsetter å samle inn eksklusive objekter til auksjonarius åpner auksjonen søndag, sier Klungseth Sandvik.

Ikke loddsalg

Hun trekker også fram barnehagene som ikke har kunnet avvikle sine barnehagemiddager.

– Kullungen gir et Luciopptog, besøker en bedrift, med sang, lys og lussekatter. Svalbard bygg gir en tømrer og jeg ser ikke bort fra at det fortsatt vil dukke opp en godbit eller to. Om bare tlefonnettverket vil komme på plass, sånn at kontakt kan oppnås mellom meg og givere. Uansett blir det en helaften søndag, sier hun.

Det årlige loddsalget ble det ingenting av i år, delvis fordi alt kom sent i gang.

– Jeg hadde jo egentlig ikke tenkt å ha noe med dette å gjøre i år. Dessuten er frimodigheten til å tigge etter gevinster betraktelig redusert etterom mange bedrifter og også familier sliter økonomisk.

Veska er full av papirer og notater.

Streaming fra kulturhuset

Aksjonslederen sier de jobber med å få til en løsning med streaming fra kulturhuset slik at folk kan være med å by online. Siden det er et begrenset antall på hvor mange som får kjøpt billetter og kan være fysisk til stede.

Klungseth Sandvik sier hun skal prøve å få stilt ut alle objekter i kulturhuset lørdag kveld slik at folk kan få sett dem før de byr.

Før hun pakker veska og alle papirene og farer ut døra igjen kommer hun med et lite hjertesukk. Hun skulle nok gjerne hatt tidligere kultursjef Roger Zahl Ødegård ved sin side også i år. Han gikk av med førtidspensjon til jul.

– Jeg savner Roger og hans sekretærfunksjon. Jeg har jo brukt år på å oppdra han. Han holdt styr på lister og informasjon. Trengte jeg hjelp så gikk jeg på kontoret så vi kunne sparre litt. I år har koronaen stengt ale dører, så jeg har ikke kunnet oppsøke hans etterfølger og «oppdra» ham, på samme vis, sier hun.

Powered by Labrador CMS