Forhandlingene er avsluttet:
Ap fikk lederen i Longyearbyen lokalstyre
Arild Olsen (Ap) blir ny lokalstyreleder i Longyearbyen. Venstre får nestlederen. Det er klart dagen før konstitueringen.
Når lokalstyret møtes til konstituering tirsdag kveld, blir Arild Olsen valgt til ordfører med Venstres støtte.
Til gjengjeld får Venstres Eirik Berger plassen som nestleder. I tillegg deler de to partiene på ledervervene i underutvalgene. Ap får lederplassen i AU, mens Venstre har lederen i Teknisk utvalg og Oppvekst- og kulturutvalget.
– Fått mer
– Vi ser at vi kan ha best nytte av et samarbeid med Arbeiderpartiet, sier Berger.
Arbeidet med å komme til enighet har pågått siden 6. oktober, med sonderinger og deretter reelle forhandlinger om vervet som lokalstyreleder.
Den siste finpussen ble offisielt gjort søndag, og mandag morgen hadde partene snakket ferdig og var klart til å gå ut med resultatet.
– Hva har Ap måttet gi fra seg?
– Jeg føler ikke at vi har gitt noe fra oss. I stedet har vi fått mye; en god politisk plattform til det beste for Longyearbyen, sier Arild Olsen, som sammen med Berger, Ap-leder Øyvind Snibsøer og Venstre-leder Oddmund Rønning møtte Svalbardposten i lobbyen på Næringsbygget.
Tirsdag kveld blir den nye maktfordelingen i Longyearbyen offisielt vedtatt.
Øker frikjøpet
Det er også klart at budsjettet til politisk ledelse i Longyearbyen øker. Ifølge avtalen skal stillingen til nestlederen (varaordføreren) justeres opp fra 10 til 50 prosent. Lokalstyrelderen er allerede heldagspolitiker.
– Det vil gi større gjennomlagskraft ved at vi har to stykker som har kontakter inn til sentrale politikere og myndigheter.
– Hvor henter dere pengene fra?
– Pengene finnes i budsjettet. Vi sørger for prioriteringene, sier de.
Venstres utgangspunkt har vært å få lokalstyrelderen i Longyearbyen, og Venstre-leder Oddmund Rønning sier samarbiedsløsningen er den nest beste.
LES OGSÅ: – Vi vil forhandle med Venstre
Premissleverandør
Det er også klart at Ap har hatt ett møte med Høyre, men at det ble med det ene.
– Det er naturlig at vi har samtaler med alle, sier Snibsøer, som bekrefter at det har vært kontakt også mellom Ap og Høyre. Det ble imidlertid snart klart at det ikke var aktuelt med videre samarbeid mellom partiene som har hat et valgteknisk samarbeid de siste fire årene.
– Men det var flertall for borgerlig styre. Har dere ført velgerne bak lyset, da?
– Vi har ikke vært så opptatt av tradisjonelle blokker. Vi har vært i en vippeposisjonog fant ut at vi gjennom dette samarbeidet får best uttelling, sier Oddmund Rønning.
Valget ga Ap og Høyre fem mandater hver, mens Venstre fikk tre. Dermed har Venstre i realiteten vært premissleverandør for forhandlingene, som etter det Svalbardposten kjenner til, har vært krevende. Svalbardposten vet også at særlig Høyre den siste tiden har begynt å bli utålmodig.
Miljøpartiet de grønne fikk de to siste mandatene i valget, og har dermed ikke vært med i prosessen. Likevel er partiet med i et teknisk samarbeid, hvor MDG får flere plasser i underutvalgene.
Saken oppdateres