Leserinnlegg:

Vi vil ha en renere by

I mars skrev Svalbardposten om sneip-problematikken i byen (”En sneip for hvert skritt”, Svalbardposten nr.12) etter å ha snakket med Marte Agneberg Dahl som har engasjert seg i saken.

Publisert

Jeg ønsker å ta opp saken på nytt siden det ikke kom noen reaksjoner, hverken fra privatpersoner, lokalstyre eller politikere. Målet mitt er ikke å peke på problemet. Tvert imot handler det i stor grad om å prøve å forstå problemet og foreslå ideer til overkommelige løsninger, og ikke minst å inspirere til refleksjon rundt forsøplingsutfordringene i Longyearbyen med håp om at folk blir motivert til å engasjere seg aktivt for en ren by.

Som Marte, har jeg ofte plukket opp sneiper og snusposer. I de siste dagene har jeg prøvd å kvantifisere mengden. Jeg har brukt omtrent en ekstra time på vei til og fra jobb eller butikken, og har oppbevart sneipene og snusposene for å kunne fremvise hvor mye det ligger på veiene og i veikantene. Jeg har gått på hovedveien mellom Sjøområdet og skolen, Hilmar Reksten vei, gågata i sentrum og mellom sentrum og Unis. Du ser resultatet på bildet.

Jeg har konstatert at vi ikke har nok søppeldunker og askebeger i byen, at det finnes en høyere konsentrasjon av sneiper under gatelyktene, at ikke alle utesteder og offentlige bygninger har synlige askebeger ved sine inngangsdører og at bakken foran disse ofte er dekket av et slags «sneipeteppe», at askebegrene ofte er stappfulle og renner over, og at mange sneiper ikke havner i søppeldunkene, men på bakken ved siden av.

Det er trolig mangelfull informasjon som er største årsak til sneipforsøpling. Hvis alle hadde skjønt hvor skadelige sneipene er, så ville de fleste slutte å kaste de i naturen.

Jeg har ikke observert noen forskjell hverken i mengde av ferske sneiper på bakken eller tiltak fra hvilken som helst instans etter at ovennevnt artikkelen ble publisert. Derfor vil jeg gjenta to viktige faktainformasjoner:

noen tror at sigarett filtrene er laget av bomull og derfor uskadelige, men de er faktisk laget av plast. En sneip tar mellom 2 og 13 år til å brytes ned avhengig av miljøomgivelsene. Det brytes ikke helt ned og det blir til mikroplast.

en sneip inneholder en rekke skadelige stoffer. I tillegg til nikotin inneholder det blåsyre, arsenikk, polonium-210 (et radioaktivt stoff) og forskjellige metaller som jern, bly, nikkel og zink, for å bare nevne noe.

Det er ingen tvil om at mikroplast og de ovennevnte skadelige stoffene har illevarslende konsekvenser for miljøet. I tillegg kan en sneipforsøplet Longyearbyen påvirke negativt trivsel av fastboende og turister. Det er uhyggelig at barna leker blant sneiper. Det er heller ikke appetittvekkende å gå i en restaurant, der det ligger et sneipteppe foran døra. Ikke særlig attraktivt å spasere i sentrum av verdens nordligste by, hovedstedet av Europas siste villmark, der det ligger sneiper, plast og annen søppel.

For å løse sneip-problematikken, må man ta tak i to deler av problemet. For det ene sette i gang virkemidler for å unngå at forsøpling skal fortsette og for det andre fjerne det som allerede ligger ute. Det finnes to kategorier av overkommelige tiltak for å unngå at forsøpling skal fortsette:

legge vekt på forebygging gjennom holdningsskapende arbeid, for eksempel med flyer/plakat med slagord ved askebegrene og søppeldunkene, på oppslagstavlene i offentlige bygninger og hoteller, på utesteder, i postkassene til fastboende, og i infofjernsyn på flyplassen. Man kan også lage en kortfilm til kino, som det ble gjort for Q-tips problemet.

det trengs flere søppeldunker og askebegre langs veiene, under gatelyktene, ved inngangsdørene til utesteder og offentlige bygninger, og disse bør tømmes oftere enn i dag.

Når det gjelder virkemidler til å fjerne liggende søppel, har vi siden 2016 en årlig bydugnad. Et flott initiativ, men ikke nok til å løse søppelproblemet. Dessuten er det fokus på større søppel enn sneipene. Det er lurt å arrangere bydugnaden i starten av juni når snøen har smeltet. Man burde arrangere en lignende dugnad om høsten før søppelet forsvinner under snøen og i mørket. Man burde også vurdere å ha bydugnader som varer en dag eller en helg.

I motsetning til mange andre byer, har jeg aldri sett en gatefeier i Longyearbyen. Jeg lurer på hvorfor det ikke ble ansatt dyktige mennesker som bidrar gjennom sin jobb til en flott og ren by. Man kunne ha noen helårstillinger, noen sommerjobbstillinger og frivillige. Disse personene kunne ha en dobbel funksjon. I tillegg til selve plukkingen av søppel, kunne de ha en verdifull rolle i forebygging av forsøpling.

Det store spørsmålet er: hvem har ansvar og skal betale for dette? Er det lokalstyre eller Sysselmannens miljøvernavdeling? Eller begge? Skal det være noen private aktører?

Marte og jeg er allerede engasjert og skal fortsette, men vi kan ikke stå alene i dette. Vi må gjøre det sammen og på en effektiv måte.

Angående pengene som må legges fram for å løse forsøplingsproblemet, vil jeg si at det er en av de beste investeringer man kan gjøre for Longyearbyens framtid.

Alle har ansvar! Alle kan gjøre noe!

Er du røyker og klarer/vil ikke slutte, så bør du la det være å kaste sneiper på bakken.

Har du venner eller kolleger som røyker, bør du oppfordre dem til å bruke søppeldunker og askebegre og informere dem over hvor skadelige sneipene er.

Røyker naboene dine? Da bør du opplyse dem, hjelpe dem til å finne løsninger for at sneipene ikke skal havne foran huset, og ta en liten dugnad rundt huset med dem.

Alle kan av og til plukke sneiper når de er på tur. Plukkingen kan være en god oppvarming på vei til en treningsøkt i hallen.

Jobber du på et utested, bør du oppfordre dine røykende gjester til å bruke askebegrene. Eier du et utested eller administrerer du offentlige bygninger, så bør du sørge for at det fins synlige askebegre ved alle dørene og at disse tømmes ofte.

Jobber du i turistbransjen? Då bør du informere besøkende om søppelhandtering.

Er du politiker, så bør du engasjere deg ubetinget til å få en sneip og søppelfri Longyearbyen, uavhengig av politisk parti fordi ingen har fordeler av å ha en forsøplet by, mens alle ville nyte godt av en ren by.

Gjør det for deg, for barna våre som er samfunnets framtid og for byen vår!

Silvia Galli, Longyearbyen

Powered by Labrador CMS