Til helse- og omsorgsminister Bent Høie:

Vi ber om innsyn i faglig begrunnelse for vedtak

Turistnæringen på Svalbard er svært hardt rammet av koronarestriksjonene. Både inntekter og eksistensen til et viktig norsk samfunn er i ferd med å forsvinne. SSBs statistikk over hotellovernattinger viser at ingen andre steder fikk større svikt i 2020 enn Svalbard.

Administrerende direktør i Svalbard Adventures AS, John-Einar Lockert.
Publisert

Derfor var vi et helt samfunn som knyttet håp til at 2021-sesongen på Svalbard, i mangel av utenlandsk turisme, kunne bli preget av nordmenn som la ferien til vårt polare øysamfunn. Det ville også være i tråd med oppfordringer både fra helseminister og statsminister om å legge ferien til Norge.

Norsk turisme på Svalbard vil både kunne bety fine naturopplevelser for nordmenn og ikke minst vil det bidra til at reiselivsnæringen overlever. I tillegg er det en viktig politisk dimensjon at Norge har en sterk tilstedeværelse i området.

Hvis det er et sted i Norge en kan legge opp til «koronatrygge» innenlandske feriereiser, så er det nettopp på Svalbard. Befolkingen er ung og svært få av både tilreisende eller fastboende er i noen risikogruppe. Det er lite mennesker og det er lett å holde god avstand sammenlignet med alle andre turiststeder i Norge. Et korona-utbrudd på Svalbard vil derfor ha langt mindre konsekvenser enn alle andre steder i landet. Det finnes gode smittevernplaner som sikrer et lavt R-tall dersom det skulle bli et utbrudd. I tillegg er det 24/7 korona-beredskap i Bodø med eget fly.

Nå ser vi at et enkeltvedtak og varsel om ytterligere tiltak fra Helse- og omsorgsdepartementet, slår bena under norsk turisme på Svalbard også i 2021. Vedtaket ble kjent gjennom pressemeldingen fra Helse- og omsorgsdepartementet 28/1-2021, med tittel «Krav om negativ koronatest før ankomst til Svalbard», og varsling av ytterligere tiltak.

I denne pressemeldingen vises det til at vedtaket er fattet etter «råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet». Vi ber om innsyn i og oversendt hvilke konkrete råd og vurderinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet det her vises til.

Det er viktig å innføre effektive tiltak som stopper spredningen av korona, og vi i turistnæringen er selvfølgelig opptatt av dette. Men samtidig er det helt avgjørende at tiltakene har en faglig begrunnelse, både for at tiltak skal være legitime og bli forstått. Vi opplever det som svært alvorlig og skadelig for vår næring at nordmenn blir møtt med en holdning fra departementet om at turer til Svalbard ikke er ønskelig.

Smittesituasjonen på Svalbard er godt avklart. Med 25.000 reisende som har ankommet Svalbard under pandemien, har det ikke vært registrert smitte verken hos reisende eller fastboende. Dette bør være en god indikasjon på at smittevernreglene har blitt fulgt godt opp.

Det som gjør denne saken ytterligere alvorlig og som reiser mange spørsmål, er opplysninger som Svalbardposten har publisert. Dette handler om at departementet innførte krav om test, uten at det var avklart hva slags test, hvor den skulle gjøres eller hvem som skulle ta regningen. Departementet avklarte overfor Svalbardposten at noe av hensikten med testregimet er å gjøre det vanskelig å reise til Svalbard. Sysselmannen hadde knapt fått noe informasjon og smittevernlegen på Svalbard og Lokalstyret i Longyearbyen var overhodet ikke informert.

Vi ber at departementet kan gi oss innsyn i det faglige grunnlaget som gjør at departementet ønsker begrense reiser til Svalbard i større grad enn til andre norske turistlokasjoner. Departementet tar på seg et stort ansvar dersom det stanser trygg turisme til Svalbard, basert på manglende faglige vurderinger. Vi håper ikke det er tilfelle.

Powered by Labrador CMS