Spurvefugler på avveie
Sjeldne spurvefugler i Longyearbyen ses oftest denne måneden.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Hver høst trekker mengder av spurvefugler på fastlandet mot sør for å overleve vinteren. Noen av dem, spesielt førstegangstrekkende ungfugler, navigerer i gal retning eller blir fordrevet fra vanlig rute av sterke vinder som bringer dem nordover.
På Svalbard er bare snøspurven en vanlig spurvefugl. Alle andre spurvefugler kan regnes som sjeldne. De fleste av de sjeldne spurvefuglene ses om høsten i september og oktober. Når det blir frost og snø, blir ikke insekter lenger tilgjengelige på tundraen og fuglene trekker inn mot steder der mennesker bor for å lete etter mat.
Også i år er det sett ulike arter spurvefugler i Longyearbyen. Myrsanger ble sett for første gang på Svalbard ved stallen, hvor både munk og steinskvett også er sett. Andre spurvefugler som er observert i Longyearbyen de siste dagene er rødvingetrost og måltrost. Trolig flyr det også rundt både gransanger og svarttrost også. Oftest ses de sjeldne fuglene ved stallen eller ved hundegårdene. Dette skyldes trolig at det er flere større insekter (fluer) på disse stedene.
Ser du uvanlige fugler på Svalbard, vil LoFF gjerne høre om observasjonene. Ta bilder. Dagens telefoner har ofte kameraer som er såpass gode at det er mulig å bestemme hvilken fugl du har sett, selv om fuglen bare ser ut som en prikk på bildet.
I 2016 er det så langt sett 83 arter fugl og blant disse tre helt nye arter for Svalbard, gulbeinsnipe, rørdrum og myrsanger. 216 forskjellige fuglearter er sett på Svalbard.
Bjørn Frantzen
Longyearbyen Feltbiologiske Forening (LoFF)