Kronikk:

Når gruvene stenger

Denne uken stengte vi den mektige Svea Nord-gruva. Dette markerer avslutningen av en viktig del av norsk industrihistorie. Stengingen aktualiserer også debatten om hva som skjer med svalbardsamfunnet etter gruvedriften.

Onsdag 4. mars stengte Store Norske Svea Nord-gruva. Administrerende direktør i Store Norske, Jan Morten Ertsaas, holder tale ved gruveinngangen.
Publisert

Det var med stort vemod vi stengte Svea-Nord gruva onsdag denne uken. Siden 1917 har det vært kullproduksjon i Svea, og på det meste jobbet 400 personer i gruvesamfunnet. Nå er eventyret over.

Kullgruvedrift har vært grunnlaget for oppbyggingen av både Store Norske Spitsbergen Kulkompani og Longyearbyen. Vår virksomhet la grunnlaget for at vi i dag har et moderne, norsk samfunn så langt mot nord. Byen tilhørte i mange år selskapet, og vi har bygd opp og drevet boliger, samfunnshus, kirke, skole, flyplass og butikk. Vi har også vært med på å etablere virksomhet innenfor nye områder som turisme, anleggstjenester og logistikk.

De siste årene har Store Norske gått fra 400 til 130 ansatte. Den endelige stengingen av Svea betyr ytterligere reduksjoner av arbeidsplasser. Vi har fortsatt drift i Gruve 7, som forsyner Longyearbyen med energi. Det jobbes nå med alternative løsninger til dagens energianlegg. I løpet av de neste 20 årene er det sannsynlig at et nytt anlegg som ikke trenger kull fra Gruve 7, er på plass.

Store Norske er i en omfattende omstilling, og vi forbereder oss på en fremtid med nye arbeidsoppgaver. I tillegg til gruvedrift har vi allerede ansatte innen bolig- og eiendomsforvaltning, logistikk og reiseliv. Nå ser vi etter nye og offensive muligheter hvor vi kan spille en naturlig rolle i den fremtidige nærings- og samfunnsutviklingen på Svalbard.

I samarbeid med lokalt næringsliv og innovative bedrifter fra fastlands-Norge har vi utviklet nye og spennende muligheter i nedlagte Gruve 3. Den brukes i dag som besøksgruve, der turoperatører i Longyearbyen kan tilby en bynær opplevelse. Vi tester også ut energieffektiv og «evig» datalagring i samarbeid med drammenselskapet Piql. I løpet av det siste året har Unicef, Vatikanstaten og Microsoft deponert data i vår gruve – for å nevne noen. Det aller siste er at vi nå lagrer og modner øl i gruven i samarbeid med Svalbard Bryggeri.

Vi drifter også Isfjord Radio, der selskapet Basecamp Explorer Spitsbergen tilbyr overnatting og unike opplevelser. Her gjennomfører vi nå en energiomstilling. I dag benyttes diesel, men vi er i gang med et prosjekt for å bygge et system basert på fornybar energiproduksjon. Til dette har vi fått støtte fra Enova, og vi er i dialog om samarbeid med store norske selskaper for å realisere prosjektet. Målet er å gjøre energiproduksjon på Isfjord Radio 100% fornybar.

I hundre år har Store Norske vært en hjørnesteinsbedrift i Longyearbyen. Det vil vi fortsette med. Vi er klare for hundre nye år.

Av: Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør, Store Norske

Powered by Labrador CMS