Lunckefjell og Sveabeslutningen må utsettes og behandles av Stortinget

Regjeringen legger opp til at budsjettforslaget om bråstopp i Svea skal skli rett igjennom Stortinget uten hverken innsikt, innflytelse eller forankring hos de andre partiene.

Oddmund Rønning (t.v.) og Eirik Berge kritiserer regjeringen.
Publisert

Dette er et brudd med den klare praksisen for at store beslutninger i Svalbardpolitikken behandles og forankres med bredde i Stortinget.

Alternativet med fortsatt gruvedrift i Svea medfører flytting av flere hundre millioner kroner i budsjettforslaget – for mye til at Venstre og KrF kan forventes å ha mulighet til å få det inn. I motsetning til alle andre viktige beslutninger i Svalbardpolitikken de senere årene, ser det ut til at regjeringen har tenkt å hoppe over reell involvering av Stortinget. Både i forbindelse med utbygging av Lunckefjell (2011), Store Norskes finansielle krise våren 2015 og finansieringen av driftshvile fra 2016, har beslutningene vært fundert på solid involvering og forankring i Stortinget.

Svalbard Venstre mener dette er et noe som vår egen stortingsgruppe og de andre partiene på Stortinget må ta tak i. Alvorlige kursendringer med langsiktige virkninger i Svalbardpolitikken bør ikke funderes ensidig på Høyres standpunkt.

Regjeringen konkluderer med at fortsatt gruvedrift ikke er forretningsmessig forsvarlig og argumenterer med risiko for at investert kapital kan gå tapt. Begrunnelsen har imidlertid ingen vurdering av sannsynlighetene for de scenariene som er beskrevet.

En beslutning om bråstopp og ambisiøs opprydning i Svea vil med 100 prosent sannsynlighet medføre kapitaltap på flere hundre millioner kroner. Med den store usikkerheten som ligger i opprydningen må man regne betydelig sannsynlighet for at kostnaden og kapitaltapet kan bli over en milliard kroner. I et marked for metallurgikull og energikull som har snudd er det betydelig sannsynlighet for at man med 12 års fortsatt drift inkludert opprydning kan gå i null eller med overskudd.

Denne 12-årsperioden, med anslagsvis 3.000 årsverk direkte pluss ringvirkninger, vil gi et avgjørende bidrag til en mye sikrere og mindre smertefull omstilling av det norske samfunnet på Svalbard.

Vi mener samtidig at det er miljømessig rom og behov for 12 års produksjon i Svea. En stor andel av dette er kull til metallurgi og andre foredlingsformål, en type kull som Stortinget innser miljø- og samfunnsmessig behov for gjennom kriteriene for kull-eksklusjon fra Statens pensjonsfond.

Svalbard Venstre har spilt inn behovet for grundigere involvering til vår Stortingsgruppe. Vi har også stor tro på at andre lokalpolitikere påvirker til at regjeringens Svea-forslag ikke bare sklir igjennom med en overfladisk budsjettbehandling. Den eneste løsningen er at beslutningen utsettes og at driftshvilen videreføres enda noen uker eller måneder inntil regjeringen har gjennomført en grundigere involvering av Stortinget.

Bare da kan det bli tid til å gjøre tilstrekkelige analyser av kapitalrisiko og samfunns­økonomiske konsekvenser av alternativene. Trolig kan også planene justeres bedre opp mot statens behov, særlig hvis Store Norske får vite hvilke kriterier som er viktigst.

Eirik Berger,

Venstres gruppeleder, lokalstyret

Oddmund Rønning,

styreleder Svalbard Venstre

Powered by Labrador CMS