Leserinnlegg:

Hvordan kan arbeidsplassene på Svalbard reddes?

Svaret er gjennom krisepakkene på kort sikt, men uten kunder dør de fleste raskt. Nå behøves det umiddelbar forutsigbarhet.

Morten E. Astrup til venstre og Bård Heio mener det er viktig å synkronisere gjenåpningen av Svalbard med fastlandet.
Publisert

Stortinget har til nå vedtatt flere redningspakker.

De som gjelder næringslivet og som er relevante for reiselivsbransjen på Svalbard er likviditetslån og kontantstøtte der man får dekket en viss prosent av uunngåelige kostnader.

Vi har fått mange tilbakemeldinger om at da er vi vel over "kneika", men man kan ikke ta mer feil.

Likviditetslån er jo et lån som skal tilbakebetales. Det "støtten" løser dermed er et akutt likviditetsproblem, men det er ikke en langsiktig løsning da man jo må ha midler for å tilbakebetale lånet.

Kontantstøtten som ble vedtatt på Stortinget rett før påske skal dekke de fleste av de "uunngåelige faste kostnader" for perioden mars, april og mai. Dette er den første støtteordningen som er relevant for næringslivet og reiselivsbransjen på Svalbard, men den dekker kun ca 10-15 % av de ordinære kostnadene som for eksempel Svalbard Adventures as har i perioden.

Det er per i dag ikke kommet noen ordninger som dekker tapt fortjeneste som de aller fleste (om ikke alle) er helt avhengig av for å komme seg gjennom lavsesongen fra september - januar.

For Svalbard Adventures sin del så taper vi cirka 12,5 millioner i denne perioden under ordinære omstendigheter, det vil si at 82 prosent av det vi tjener i mars - mai blir spist opp av underskuddet i perioden september - januar.

Årsaken til at vi går ut med så detaljert informasjon er for å sette fokus på at vi med stadige forlengelser av karanteneregler for Svalbard skaper stor usikkerhet for den viktige sommersesongen der familier landet over nå legger planer og drømmer om hvordan de skal oppleve Norge i sommer.

Hvis reiselivsbransjen på Svalbard nå også får en svært redusert sommersesong vil få av dagens aktører i reiselivsbransjen kunne overleve høsten og vinteren 2020/2021 uten store Svalbard-spesifikke støtteordninger.

Etter at Corona viruset har eksistert i over fire måneder har vi ikke hørt et ord i media om hva man tenker å gjøre for å omdisponere beredskapen i helsevesenet på Svalbard og eventuelt hvilke omdisponeringer som må gjøres i budsjettet for å ta imot turister. Er det slik at å bedre beredskapen med et ekstra fly stand-by i en tid der 90 prosent av Norges flyflåte står på bakken er billigere enn at flere hundre ansatte i Longyearbyen ikke har en jobb å gå til?

Det er svært viktig for reiselivsnæringen på Svalbard at gjenåpningen synkroniseres med resten av Norge slik at kundene kan være 100 prosent sikre på at det ikke er større sjanse for at deres Svalbardeventyr blir kansellert enn en reise til Nord-Norge. Å gjøre ingenting av forsiktighets hensyn som nå, kan i realiteten være aktiv dødshjelp til hele bransjen.

Morten E. Astrup og Bård Heio

Styremedlemmer i Svalbard Adventures AS

Powered by Labrador CMS