Leserinnlegg:

Høyres sure klagesang

Det skal bli langdrygt om vi skal høre på Svalbard Høyres sure klagesang i fire år.

Oddmund Rønning (V) kritiserer Høyre for sutring. Her under budsjettmøtet i desember.
Publisert

Næringspartiet Høyre klager over at næringspartiet Venstre sikrer seg innflytelse i lokalpolitikken. Næringspartiet Høyre sutrer over at Longyearbyen får større kapasitet til politisk innsats for næringsutvikling og omstilling.

Venstre fant den beste løsningen for Longyearbyen og våre velgere gjennom et samarbeid med Arbeiderpartiet.

Et flertall av de som stemte ved valget gjorde dette for å bidra til et skifte i den politiske ledelsen i Longyearbyen. Dette skiftet har Longyearbyen fått ved at Venstre har sørget for å ta betydelig makt bort fra lokalstyrelederen, noe Høyre ikke var i nærheten av gjennom sitt samarbeid med Arbeiderpartiet i forrige periode. Venstre har sikret sentrumsmakt lokalstyret, i administrasjonsutvalget, teknisk utvalg og oppvekst- og kulturutvalget. I tillegg skal den politiske ledelsen fordeles med 2/3 til leder og 1/3 til nestleder.

I samtalene med Arbeiderpartiet var begge parter enige om at Longyearbyens behov for omstillingskraft ville kreve større kapasitet og bredde i den politiske ledelsen. Og vi var enige om at det var nødvendig at lederduoens kapasitet økte fra ca 1,1 årsverk til 1,5 årsverk. Endringen er dekket innenfor den eksisterende økonomiske rammen for politisk arbeid bl.a. gjennom at lederen sier fra seg feriepenger og bilgodtgjørelse samt andre omdisponeringer i reglementet.

Om det mot formodning skulle vise seg at lederduoens økte kapasitet ikke gir tilstrekkelig gevinst for Longyearbyen vil Venstre sørge for at både lederens og nestlederens stillingsprosent blir redusert. Uansett hvor mye totalen til enhver tid blir besluttet å være har Venstre sikret 1/3 av lederduoens kapasitet på nestlederen og 2/3 på lederen.

Det har blitt uttalt at nestleder Eirik Berger skal ta et særskilt ansvar for den politiske ledelsen av Longyearbyens næringsutvikling. Venstre har tatt på seg denne oppgaven siden vi anser dette for å være det aller viktigste for Longyearbyen nå og framover. Samtidig er det helt klart at Eirik Berger også vil ta en tydelig rolle i den øvrige politiske ledelsen sammen med Arild Olsen. Dette gjelder den politiske styringen av lokalt tjenestetilbud innen oppvekst, kultur, planarbeid og omstilling, så vel som påvirkning av sentrale myndigheter.

Når det gjelder påvirkning av sentrale myndigheter har Svalbard Venstre allerede spilt en avgjørende rolle i å få på plass 50 millioner kroner som ble bevilget for noen uker siden. Høyre må gjerne forsøke å ta æren for de pressemeldingene som ministerne sender ut, men selve beslutningene kommer ikke uten Venstres Stortingsgruppe. Vår stortingsgruppe, med partileder Trine Skei Grande i spissen, har formidlet Svalbard Venstres forslag til rask omstillingskraft nærmest ordrett til regjeringen:

  • Svalbard venstre ba i slutten av september Trine Skei Grande sørge for raske omstillingsmidler, og gjerne gjennom Innovasjon Norges apparat for "regional omstilling". Dette ville gi trygge nok rammer for å frigjøre midlene raskt. Grande svarte umiddelbart med å fremme dette for Regjeringen, og det er referert i et oppslag i Dagens næringsliv 1. oktober.
  • Den halve millionen til næringsforeningen skriver seg også direkte til dialogen mellom Trine Skei Grande, Svalbard Venstre og næringsforeningen.
  • Høyre og Frp-regjeringen har i statsbudsjettet, som ble lagt frem 7. oktober, avvist Lokalstyrets behov for ekstra bevilgninger for omstillingsbehovet. Svalbard Venstres påtrykk via Grande har gitt et konkret resultat i å få utløst 4.5 millioner kroner i omstillingsmidler til Lokalstyret.

Deler av disse midlene gir rom for å utlyse en ny administrativ stilling innen næringsutvikling. Den administrative kapasiteten må selvfølgelig komme i tillegg til den økte politiske kapasiteten hos nestleder Eirik Berger og økte ressurser i Næringsforeningen.

Longyearbyens lokalpolitiske organisering og de seneste beslutningene fra Regjeringen har kommet til med solid innflytelse fra Svalbard Venstre. Dette legger godt til rette for det viktige arbeidet med omstilling og næringsutvikling. Vi ser fram til å få med næringspartiet Høyre på dette. Med godt politisk håndverk fra Høyre, og mindre av den sure klagesangen, finnes det i mange saker god mulighet for at Høyre kan få gjennomslag for sine saker.

Oddmund Rønning
leder, Svalbard Venstre

(Innlegget sto pprinnelig på trykk papirutgaven 18. desember 2015, men ble på grunn av snøskredet ikke publisert i nettavisen. Red.)

Powered by Labrador CMS