Leserinnlegg:

Hellstad svarer Figenschou

I et leserinnlegg i Svalbardposten på nett 10. april med tittel «En dugnad for å bevare byens arbeidsplasser» løfter Kjetil Figenschou frem dugnadsinnsatsen og dugnadsviljen som preger landet vårt i den vanskelige tiden vi nå er inne i.

Trond Hellstad svarer på Kjetil Figenschou sin påstander om Sparebank 1 Nord Norge og deres vilje til å hjelpe bedriftene i disse tider.
Publisert

Som Figenschou, er jeg også både imponert og begeistret over det samholdet og samarbeidet som preger både nasjonene og lokalsamfunnene for tiden. Men i leserinnlegget faller Figenschou også for fristelsen av å rette en pekefinger mot lokalbanken. Hans påstand om at mange bedriftseiere føler at det er lite hjelp å få fra SpareBank 1 Nord-Norge skal jeg selvsagt ikke gå i rette med. Dersom det

likevel er tilfellet er det svært beklagelig, og jeg vil understreke at vi gjør alt som er i vår makt for å være til hjelp i en vanskelig tid. Jeg vil derfor på det sterkeste anmode disse bedriftseierne om å kontakte oss slik at vi i lag kan se på hvilke løsninger som kan finnes for å hjelpe dem. Men Figenschou nøyer seg ikke med å formidle den fortvilelse bedriftseiere har kommet til ham med, og det er i den generelle kritikken av bankens virke han skyter bom.

Påstand 1: «Det vil si at det er bankens samfunnsansvar å gi lån til de som vil bygge seg et hus i distriktene for å kunne bo og jobbe der, selv om salgsverdien av huset er mindre enn kostnadene ved å bygge det». Dette er feil. Finansdepartementet, ledet av din partifelle Jan Tore Sanner, har laget en boliglånsforskrift som bankene i Norge er pålagt å forholde seg til. Denne regulerer hvor mye en låntaker kan låne og hvor mye egenkapital som kreves i forhold til sikkerheten som stilles. Kravet om 15 % egenkapital er satt i forhold til boligens markedsverdi, og det er ikke slik at en ansvarlig bank kan velge å se bort fra forskriften. Så kan jeg legge til at SpareBank 1 Nord-Norge er en av få banker som faktisk yter lån til kjøp av bolig i alle deler av Nord-Norge.

Påstand 2: «Jeg forventer også at bankene er villig til å ta en vesentlig høyere risiko enn normalt på sin andel av kriselånene som gis når staten garanterer for så mye som 90 prosent av lånene». Også her skyter Figenschou i feil retning. Finansdepartementet har i sin veileder for likviditetslånene knyttet til korona vært tydelig på hvem som kan få disse lånene, og hvilke krav som skal stilles.

Bankene forvalter dette ansvaret basert på veilederen og på god kreditthåndtering. Å skulle fravike kravene er verken riktig eller fornuftig, enten man ser det fra bedriftens-, eieres- eller bankens side.

SpareBank 1 Nord-Norge tar sitt samfunnsansvar på høyeste alvor. I disse tider arbeider vi knallhardt for å være der for kundene våre. Vi gir daglig en rekke kunder avdragsutsettelse uten å ta betalt for dette, og vi yter en lang rekke bedrifter ekstra likviditetslån. Nylig gikk vi også ut med nye 265 millioner til Samfunnsløftet, som i år har ekstra fokus på gjenoppretting etter skadene korona påfører samfunnet. Samtidig stiller vi alle våre rådgivere til disposisjon for å hjelpe kundene våre med å få økonomien til å gå opp i en vanskelig tid. Og dette gjør vi uten å svekke vår finansielle posisjon.

Det er nemlig bare gjennom å være en solid og trygg bank vi kan fortsette å ta vårt samfunnsansvar.

For Nord-Norge og for Svalbard.

Trond Hellstad

SpareBank 1 Nord-Norge

Svalbard

Powered by Labrador CMS