Leserinnlegg:

De beste resultatene i politikken oppnås ved samarbeid

"Bevares, vi tror på ingen måte at det er løgn, men han var nok for sent ute."

Venstre er for rask til å ta æren for det som skjer, skriver forfatterne av innlegget, Torgeir Prytz og Kjetil Figenschou (nummer én og to f.v). Her fra et lokalstyremøte i desember 2015.
Publisert

Av og til skulle man nok ønske at man fikk utrettet mer, og at resultatene av det man faktisk har gjort var tydeligere. Slik er det også i politikken. Politikk er et «tregt system», og resultatene av håndverket som utøves kommer sjelden umiddelbart, selv om man som politiker har et aldri så stort ønske om å kunne vise til gode effekter av politikken man fører. Og nettopp der regner vi med at vi har årsaken til Svalbard Venstres stadig tilbakevendende behov for å markere seg på bekostning av andres betydelige innsats.

I lokalstyremøtet 15. desember benyttet leder for SV, altså Svalbard Venstre, sin gjesteopptreden som vararepresentant i lokalstyret anledningen til å tordne mot Svalbard Høyres «sutring». Rønning fulgte også opp med samme budskap som leserinnlegg i Svalbardposten 18. desember. Felles for begge disse innleggene er at han også benyttet anledningen til å tilskrive Eirik Berger æren for omstillingspakken på cirka 50 millioner, som regjeringen bevilget til Longyearbyen. Det er nok mange som skal ha sin del av æren for denne omstillingspakken. Blant annet vil vi nevne det forhenværende lokalstyret, Svalbard næringsforening, næringslivet for øvrig, og ikke minst at vi som lokalforening i Høyre har hatt en tett kontakt med en lyttende regjering. Selvsagt har også Svalbard Venstre bidratt her. Men vi kan vanskelig se at Rønnings påstand om at Eirik Bergers kontakt med venstreleder Trine Skei Grande, under sistnevntes besøk i Longyearbyen har spilt en avgjørende rolle, holder mål. For saken er den at vi ble orientert om Nærings- og fiskeridepartementets arbeid med denne omstillingspakken, før Skei Grandes besøk i Longyearbyen.

Da endringen i havressursloven som muliggjør landing av fisk og sjømat på Svalbard kom i januar, utalte Eirik Berger i følgende i Svalbardposten: «Helt siden vi trådte inn i disse kontorene, har vi kommunisert et ønske om dette inn mot departementene og stortingsgruppene». Og bevares, vi tror på ingen måte det er løgn, men han var nok for sent ute. For faktum er det; lenge før Eirik Berger og co «trådte inn i disse kontorene», fikk vi lovnad fra Nærings- og fiskeridepartementet om at denne lovendringen skulle komme. Den kom altså som et resultat av arbeidet som næringen selv, lokale gründere, og det tidligere lokalstyret har gjort, og nok en gang vår kontakt med regjeringen.

Nå vil vi jo selvsagt alle det beste for Longyearbyen, ja til og med Arbeiderpartiet vil det beste for Longyearbyen. Og det kan i så måte virke smålig å krangle om hvem som har tatt initiativ til tiltakene som har kommet. Men ærlig talt, at Eirik Berger som delvis frikjøpt politiker forsøker å sole seg i glansen av det som næringsliv, grundere, og politikere på frivillig basis oppnår, blir nesten like komisk som om han skulle forslå at solen skal komme tilbake 8. mars. Det finnes et ord for å ta ære for andre sine resultater, men vi skal ikke bruke det her. Som representanter for opposisjonen forventer vi mer, og aller viktigst: Befolkningen i Longyearbyen forventer mer. Kanskje kommer det mer når Eirik og Arild drar sammen på turne på fastlandet i mars, for å fri til fiskerinæringen?

Så til slutt: Svalbard Høyre sutrer ikke. Vi driver konstruktiv opposisjonspolitikk. Og hver gang det oppstår uenighet i mellom Venstre og Arbeiderpartiet i lokalstyret, vil vi være i vippeposisjon og få gjennomslag for våre synspunkter. Det er bare å se på lokalstyremøtet 15. desember, der det oppstod uenighet i mellom Venstre og Arbeiderpartiet i to saker, hvorav Høyre valgte å støtte Venstre i den ene og Arbeiderpartiet i den andre, og dermed fikk gjennomslag i begge, blant annet i saken om hytterenovasjonsavgift. Nå hevder Svalbard Arbeiderpartis leder at årsaken til dette var at Venstre stilte med to vararepresentanter i dette møtet. Men når da Venstres delvis frikjøpte nestleder i Lokalstyret samtidig mener at resultat ville ha blitt det samme uansett, viser det at samarbeidet mellom Venstre og Arbeiderpartiet kanskje ikke er så solid som det gis inntrykk av, og at det derfor framover vil være rom for en gode del høyrepolitikk også. Selv om man som politiker liker å debattere en sak, og gjerne få gjennomslag for sitt syn, er ikke samarbeid å forakte heller. Miljøpartiet De Blå, altså Svalbard Høyre, ser derfor frem til å enes med Miljøpartiet De Grønne Svalbard om en realistisk miljøpolitikk. Arbeidernes parti, Svalbard Høyre ser derfor frem til å samarbeide med Svalbard Arbeiderparti, når de ellers kan tenke seg å involvere flere. Og ikke minst ser derfor næringspartiet Svalbard Høyre frem til å drive næringspolitikk sammen SV, altså Svalbard Venstre, når sistnevnte innser at de beste resultatene i politikken kommer ved samarbeid.


Kjetil Figenschou
Torgeir Prytz
Svalbard Høyre

Powered by Labrador CMS