Avvikling av gruvedrifta

Jeg er skuffet over Arbeiderpartiet sin behandling av denne saken. Ap skal være arbeidernes parti og stå på for opprettholdelse av arbeidsplasser.

Rune Mjelde er skuffet over Arbeiderpartiet både lokalt og nasjonalt.
Publisert

Det gjør de ikke i denne saken. Hverken Ap sentralt eller Ap lokalt her i Longyearbyen støtter opp om industriarbeidsplasser i lokalsamfunnet. Hvorfor ikke Ap lokalt støtter opp om hjørnesteinsbedriften er mildt sagt forunderlig, man skulle tro at hvis det hadde vært en naturlig situasjon ville selskapet få bred støtte fra politikere lokalt.

Har lokalpolitikerne en annen agenda som også omhandler andre forretningsområder som i dag forvaltes av Store Norske? Er det posisjonering av enkelte politikere i Longyearbyen som ønsker å overta oppgaver som Store Norske i dag utfører for staten. Uansett hva årsaken til fraværet av støtte til selskapet fra politisk hold måtte være, mener jeg at de ikke fremfører lokalsamfunnets holdning i denne saken. De fører sin egen agenda. Politikerne er valgt av folket for å tjene folket, ikke for å fremme sitt eget vesen. De bør se seg i speilet og minne seg selv på det, de er tjenere av folket, det er ikke folket som skal tjene politikerne.

Avvikling av gruvedriften i Lunckefjell og Svea får støtte av alle partiene unntatt Senterpartiet. Det blir også argumentert med klimagassutslipp og at verdens avhengighet av kull skal reduseres i innstillingen fra næringskomitéen. Dette viser at de ikke har forstått hvilken ressurs som står i Lunckefjell. Verden har ikke noe alternativ til foreksempel stålindustrien i dag. Industrien er helt avhengig av kull for å fremstille sine produkter innen stål, carbon, elektronikk, og mange flere produkter. Det benyttes også for fremstilling av solcellepaneler, ironisk nok. Politikerne bør sette seg inn i saken før de tar en beslutning, såpass skal vi kreve av de folkevalgte.

Regjeringen hevder at det ikke er økonomisk forsvarlig å gjenåpne gruvedriften. Nye beregninger viser at opprydning blir betraktelig dyrere enn først antatt. Nye estimater viser en kostnad på 1,4 milliard. Kanskje opp mot 2 milliard. De nye kostnadsestimatene må ses opp imot kostnaden for gjenåpning. Forslaget fra styret i SNSK viser en betydelig reduksjon i opprydningskostnader ved å kjøre drift parallelt. Avkastningen som er lagt inn i prosjektet ifra styret er 12 prosent.

Avkastningen fra Goliat feltet er nå på 5 prosent. Uttalelser fra olje- og energiministeren er at det er bra avkasting til staten. Hvorfor sier da hans regjerings kollega Monica Mæland at 12 prosent avkastning ikke er økonomisk forsvarlig for Lunckefjellprosjektet.

Hva mener politikerne at byens befolkning skal arbeide med fremover. Hva skal ta over for arbeidsplassene som blir borte i gruveindustrien? Dette blir ikke besvart i uttalelsen fra næringskomiteen. Videre satsing på turisme og forskning blir uttalt, men dette skaper ikke stabile arbeidsplasser som bidrar til opprettholdelse av et stabilt familiesamfunn. Andel nordmenn er på retur i Longyearbyen. Dette vil sette spørsmål angående Norges suverenitet på Svalbard. Det kan også forandre på den politiske sammensetningen i lokalstyre. Dette må vurderes hvis omfordeling av forretningsområder som i dag forvaltes av Store Norske skal omfordeles til andre aktører i Longyearbyen. Staten bør vurdere at Store Norske som et statlig eid selskap er en mer stabil aktør enn et lokalstyre som er i konstant rokering og i verste fall ikke bekles av nordmenn.

Rune Mjelde

Powered by Labrador CMS