Leder:

Viktig lokalt initiativ

Det er ofte minuttene som teller når ulykken er ute. Med 15 lokale hunder under opplæring er det en god sjanse for at i alle fall en eller to er tilgjengelige når det gjelder.

Publisert

Denne helgen fikk flere lokale hunder C-godkjenning av Norske Redningshunder. Takket være, Mali Strømsvåg, en entusiastisk ildsjel som tok initiativ til å starte opp «Norske redningshunder Svalbard» for cirka to år siden er det nå vokst fram et lokalt miljø for trening av lavinehunder.

Hun var en av dem som opplevde skredet i Lia i desember 2015 der to omkom. Fortvilelsen over at hun den gangen ikke hadde lært hunden sin opp til å søke etter mennesker, gjorde at hun gikk aktivt inn for å etablere et miljø for redningshunder. Nå er 15 lokale familiehunder under opplæring.

For noen år tilbake var det en redningshund i byen, Freke. De siste årene har det ikke vært lokal lavinehund tilgjengelig. Å få opp redningshunder fra fastlandet tar altfor lang tid når det er et akutt behov for hjelp. Det er ofte minuttene som teller når ulykken er ute. Med 15 lokale hunder under opplæring er det en god sjanse for at i alle fall en eller to er tilgjengelige når det gjelder.

Bortsett fra en evakuering rett inn i julen har det så langt denne vinteren ikke vært overhengende skredfare inn mot bebyggelse. Skredfaren og bekymringene lever byen med hver dag. Et stort hull etter elleve spisshus som ble knust i 2015, og etter to leilighetsbygg som ble ødelagt i 2017, minner oss hver dag på skredfaren. En hel rekke med tomme hus langs foten av Sukkertoppen er ikke lenger beboelige og må rives. Mange familier bor fremdeles i rød sone og venter på trygge boliger. Vi ser gjerdene komme på plass i skråningen opp mot Sukkertoppen. De skal sikre spisshusene mot fremtidige skred.

Uansett kan vi aldri sikre oss mot faren for å bli tatt av skred. Det kan skje hvor som helst, ute på tur eller i nærområdet. Stadig flere turister kommer for å oppleve denne vakre øygruppen, sommer som vinter. Det betyr også at sjansen for at det kan skje ulykker øker.

Det kreves stor innsats både av eiere og hunder for å bli gode lavinehunder. Det skal enda utallige treningstimer til før de som fikk C-godkjenning i helgen blir godkjente lavinehunder og kan få A-godkjenning. Først da er de godkjente redningshunder. At det nå er etablert et lokalt miljø og at det foregår trening, også med Sysselmannens helikopter er et viktig skritt på veien.

Powered by Labrador CMS