Viktig arena

Debatten må være basert på riktig fakta.

Publisert

Årets Ny-Ålesund symposium fikk en stormfull start for et tjuetalls delegater som tok sjøveien fra Longyearbyen til forskningsbyen. Den opprinnelig ti timer lange båtturen med Sysselmannnens fartøy, «Polarsyssel», ble midt i seilasen avbrutt av et redningsoppdrag. Seilbåten «Noorderlicht» hadde gått på grunn og måtte dras av grunnen i sterk kuling og høy sjø. Etter en lang og utfordrende natt, landet delegatene på 79 grader nord, en smule redusert, i alle fall noen. Været var også grunnen til at det årlige symposiet oppstod for mer enn ti år siden, da en gjeng forskere ble værfaste i forskningsbygda. En tilfeldighet ja - men symposiet har blitt en arena for å se inn i glasskula på jakt etter nye samarbeidsformer og globale løsninger.

Å samle forskere, politikere og industriledere til og snakke om jordas framtid og de utfordringene som ligger foran er viktig. Det er ikke sikkert de finner så mange løsninger, men diskusjonene og kontaktnettet som oppstår mellom en slik forsamling kan være verdifullt. At kronprins Haakon deltar og også viser stor interesse for miljø og klimautfordringer er med på å vise betydningen av selve symposiet utover våre landegrenser.

Center for International Climate and Environmental Research (Cicero) i Oslo står som organisator av Ny-Ålesund symposium. De har, også i år, jobbet vel og lenge med å sette sammen et interessant program med innledere og plukke ut delegater fra 15 ulike nasjoner som kan være med på debattene og diskusjonene i etterkant.Ny-Ålesund er godt kjent av forskere. Data som blir samlet inn der daglig spiller en viktig rolle, også internasjonalt. Det viser også den store interessen som blir vist av viktige beslutningstakere fra hele verden som besøker forskerbygda gjennom hele året.

Geodsistasjonen som er under oppbygging i Ny-Ålesund skal settes i drift i 2018. Den inngår i et verdensomspennende observasjons- og forskningsnettverk på rundt 30 stasjoner. Derfra skal Kartverket overvåke jordens endringer og gi informasjon som kan brukes for forskning på klima, all kartlegging, satelitters bane og for navigasjons- og posisjonstjenester som GPS.

Det er avgjørende at vi skaffer oss mer og sikrere viten om klimaendringene, slik at vi både kan møte de utfordringene som ligger der og bremse utviklingen. Forskningen skal legge grunnlaget slik at debatten som skapes er basert på riktige fakta.

Powered by Labrador CMS